Investmentbolag.
Sök:

Investmentbolag.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jesper Eriksson

ställde för sedan frågan: Investmentbolag.

Hej!Är ny på detta med ekonomi ochvhar nu allt sparande i indexfonder. Har dock fått upp intresset för investmentbolag. Har läst lite om sibstabsrabatt och premie men vad jag förstår tar även investmentbolag ut en avgift så kallad förvaltningsavgift som en aktivt förvaltad fond? Stämmer det? Och isåfall hur hittar man den? Tänker på bure equity samt EQT?tack på förhand!

Det finns 4 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Rätt uppfattat, men jag vill ändå fördjupa resonemanget något.

Placerar du 130 kr i en fond med en procents avgift, tar något förenklat fonden 1% lika med 1,30 kr av dig och placerar resterande  128,70 kr i aktier. Varje år får du sedan betala en procent på din fondandels värde i avgift. Köper du en aktie i Svolder för 130 kr betalar du ingenting till Svolder.  Om nu Svolders förvaltningskostnad är 1.30 per aktie, så belastas detta bolagets resultat, vilket påverkar kommande utdelning och kursutveckling.

Svolders kostnader är höga jämfört med andra investmentbolag, exempelvis Investor. Där är motsvarande kostnad  0,20 kr. Varför? Bland investmentbolagen är Investor en jätte och Svolder är en dvärg. Investor har alltså stordriftsfördelar som inte Svolder har. Samtidigt är Wallenbergs maktbolag som en supertanker, den tar väldigt lång tid på sig att ändra inriktning. Svolder är som en segelbåt, här går allt mycket fortare.

På 10 år har Svolders kurs exklusive utdelningar stigit 270 procent. Motsvarande för Investor är 197 procent. Väljer man ett investmentbolag, eller för den delen en aktivt förvaltad fond, är det som synes inte bara kostnaden för förvaltningen man skall titta på.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Stämmer inte. Däremot har givetvis investmentbolagen administrativa kostnader precis som alla andra börsbolag. Dessa syns i bolagens resultaträkning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för ditt informativa svar :-)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jesper Eriksson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Investmentbolagens ”förvaltningsavgifter” är inbakade priset. Några av dem kan du se på följande sida:

#sparpodden – Varför investmentbolag ger bra avkastning?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för era svar!

Så om jag förstått saken rätt:

’Förvaltningsavgiften’ för Ex. Svolder B på 1% är i teorin ej samma som för en ex. Aktivt förvaltad fond med en förvaltningsavgift på 1% men när allt kommer till kärnan blir avgiften ändå detsamma om båda fonder går lika bra och man sparar lika mycket i dem?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-23 klockan 15:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.