Investmentbolag - tankar
Sök:

Investmentbolag – tankar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adde

ställde för sedan frågan: Investmentbolag – tankar

Hej Jan !

Läser Tobias schildfats bok :”vägen till din första miljon”

Om jag läser mellan raderna sågar han aktiefonder och han skriver också att ”fonder och andra bankprodukter är ofta dyra och ger ett mediokert resultat. Att själv investera direkt i bolag på börsen har visat sig ge både bättre resultat och väsentligt lägre kostnader”

Han verkar bara en mycket varm förespråkare för investmentbolag: kinnevik, Industrivärden osv. I boken (s.125) tog han fram ett diagram som visar att majoriteten av investmentbolagen slagit Stockholmsbörsen.

1) Vad tror du om idén att slopa exponering gentemot sverige och enbart köra på investmentbolag? Förstår att historisk avkastning inte är något garanti för framtida, samtidigt som det inte går att undgå att fonder faktiskt har en årlig förvaltningsavgift som inte enskilda aktier har (mer än courtaget) och där man också får en årlig utdelning.

2)

Om jag behåller fonder men köper mig in i investmentbolag. Blir det inte lite kaka på kaka ?

 

 

Mvh

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Här kan du läsa Jans tankar om investmentbolag:

Ska man spara i investmentbolag?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  1) Om korrelationen mellan SIXRXFIIF och spiltan investmentbolag är 100%, Vad blir då skillnaden med att köpa enskilda aktier i diverse investmentbolag kontra att köpa spiltanfonden?

  Hur behandlas utdelningen och vart får man egentligen mer valuta för pengarna så att säga? Enskilda aktier har väl enbart ett enkostnadsbelopp (courtaget) medan fonderna kostar årligen oavsett utfall. Det blir väl ändå en hel del pengar om man har en stor pengarmaskin?

  2) Om vi spinner vidare på det. Är det ens ”lönt” att köpa exempelvis Avanza zero och andra liknande sverigefonder som går efter indexet (ex OMX30).

  Går det inte lika bra att köpa enbart investmentbolagen (antingen Spiltanfonden eller enskilda aktier). Dessa bolag har ju onekligen köpt in sig i de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen. Exempelvis har Industrivärden Skanska och Ericsson.

  Varför jag ställer såna här frågor är för att jag vill över tid 15-20 år. Kunna bygga upp en portfölj som är vinstmaximerande som möjligt (med låga avgifter). Spiltan fungerar idag som en blandning av samtliga investmentbolag och då borde det vara bättre att själv köpa aktierna p.g.a avgifterna ?

  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 2. Vit pil

  Hej igen!

  3) jag spinner vidare.

  OM man släpper hela diskussionen kring Spiltan vs enskilda aktier. Borde inte en sådan fond som Spiltan Investmentbolag mer eller mindre räcka för att täcka Sverigeexponeringen ?

  Möjligtvis att man har Spiltan Investmentbolag samt någon småbolagsfond.

  Jag tänker såhär

  Spiltan har andelar i de större invesgmeninvesgen som i sin tur har andelar i Ericsson, Skanska m.m.

  På så sätt borde det inte finnas någon mening med att ha exempelvis Avanza zero.

  Nu räcker det med funderingar :). Tack för ordet
  Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 3. Vit pil

  Har du 100 000 kr i Spiltan Investmentbolag kostar det dig under 300 kr per år. Eftersom det tar tid och kraft att jobba med att köpa egna aktier anser jag att kostnaden är försumbar.

  Värre är risken att Spiltan inte klarar av att följa index för investmentbolag. Man har gjort det hittills men detta innebär inte att det alltid kommer att vara så. Fonden består för närvarande till 75 procent av enbart fyra aktier. Investor och Industrivärden cirka 25 % vardera och Lundbergs och Kinnevik ca 10 % vardera. Vad händer om Wallenberg eller Lundberg skulle tappa greppet?

  Jag tror personligen att risken är låg men den finns ändå.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-09 klockan 21:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.