Investmentbolag vs indexfonder
Sök:

Investmentbolag vs indexfonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kettil Saxlund

ställde för sedan frågan: Investmentbolag vs indexfonder

Hej, har nyligen börjat läsa era sidor. Mycket intressant. Jag är pensioner och har därför en annan tidshorisont än ni som är yngre. ( har framtiden bakom mig ). Jag funderar på om ni jämställer att ha ett antal investmentbolag ex: Investor, Latour, Bure,Creades, Lundberg m.m. istället för  tex: Avanza Zero att ha i ”Mellanriskhinken” . I övrigt var det kul att läsa och höra era tankar. Jag kunde konstatera att jag i alla år gjort ungefär som hinkprincipen utan att egentligen reflekterat på det. Min portfölj i dag består i huvudsak av investmentbolag, global fonder och lite guld.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Kanske någon sådan portfölj? Enkelt och billigt.

 • 25% Avanza Global
 • 10% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • 65% AMF Räntefond Mix

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I det stora hela så går det att jämställa investeringen i ett antal svenska investmentbolag med Avanza Zero.

Fördel med investmentbolagen:

 • De har fler och mer varierade innehav (jämfört med Avanza Zero som är begränsat till 30 största bolagen på svenska börsen).
 • Handlas ofta till en substansrabatt, dvs investmentbolaget värderas lägre en bolagets totala innehav.
 • De är aktiva ägare.

Fördel med en fond som Avanza Zero

 • Det finns ett investerarskydd som man inte har när man äger aktier i investmentbolag. För mig är detta mer teoretisk än praktisk risk, men gör ändå att det är viktigt att det är ett antal investmentbolag och inte bara ett man investerar i.
 • Fonden följer fondreglerna, så man får exakt vad man köpt, dvs det är en mer passiv investering (kan vara både för och nackdel, beroende på vad man föredrar).

Själv föredrar jag investmentbolagen. Men det här är ganska små skillnader jämfört med vikten att se över hela portföljen och anpassa den till sin livssituation och egna preferenser. Låter som du har gjort just det!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Och varför skulle investerarskyddet inte gälla för aktier i investmentbolag?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Tack för kommentaren, jag var otydlig i svaret ovan.

  Jo, investerarskyddet gäller för alla aktier.

  Det jag syftar på är att det är skillnad att investera i aktier genom en fond (där man är direkt ägare till aktierna som ingår i fonden) och att investera i aktier genom ett investmentbolag (där det är investmentbolaget som äger aktierna).

  Skulle Avanza gå i konkurs, så har man rätt till sina aktier. Skulle det inte gå av någon anledning finns det även ett investerarskydd.

  Skulle ett investmentbolag gå i konkurs, då förlorar man sina pengar. Här finns inget investerarskydd.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  tester137
 3. Vit pil

  Fast det är väl inte hela sanningen?
  Skulle ett investmentbolag gå i konkurs (kommer inte gå i konkurs om inte alla dess innehav skulle konkursa och hela värdet av investmentbolaget skulle försvinna, men vi säger att de gör de), så kommer innehaven som investmentbolaget säljas av konkursförvaltaren och likviderna som blir över går till ägarna av investmentbolaget, alltså vi som äger aktierna. Så du tappar inte pengarna så länge bolagen som investmentbolaget äger inte går till 0 i värde.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Jag är inte en jurist. Men så här förstår jag det. Märk att detta är en helt hypotetisk situation som jag bedömer som väldigt osannolik (men nu har vi ändå precis sett Wirecard så det är väl inte helt omöjligt).

  Tänk att ett investmentbolag tar lån för att köpa mer aktier. Det finns bokföringsfiffel samtidigt som företagen som investmentbolaget investerade i går mycket dåligt. Investmentbolaget går i konkurs. De tillgångar som finns i investmentbolaget säljs och går till att betala skulder. Blir inget kvar för aktieägarna.

  Händer det en liknande situation i en bank som har en fond (ännu mer otroligt att det skulle kunna hända eftersom de skall hålla aktierna i fonden separata från egna tillgångar) då träder investerarskyddet in.

  Så här jag förstått det iaf.

  Men som det står i svaret ovan så är detta ganska hypotetiskt. Det finns viktigare saker att fokusera på än investerarskyddet. Om det fanns att köpa som en försäkring så skulle jag inte köpa den, men nu får man den gratis i vissa fall.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  tester137

Kommentera

svarade på frågan för sedan

I min aktiva lekhink har jag bland annat en portfölj av svenska investmentbolag. Detta baserat på den första boken jag läste om privatekonomi och att investera pengar: ”Vägen till din första miljon”. Tycker det är kul företag att äga, och de går som helhet lite bättre än OMSX 30 överlag. Detta även utan att räkna direktavkastningen, som jag tror landar runt 2% om året i snitt.

Denna sida: https://ibindex.se/ibi/#/index måste jag slå ett slag för, där man kan jämföra en portfölj viktad på substansrabatt mot OMSX 30.

Tyvärr stämmer det inte lägre att företagen ofta handlas med substansrabatt, vilket man också kan se på samma sida. I skrivande stund handlas ca hälften av listan med premie, innan mars i år vill jag minnas att det var 75%. Min gissning är att det kommer gå tillbaka dit förr eller senare.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-16 klockan 21:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂