Investmentbolag
Sök:

Investmentbolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av B.E.

ställde för sedan frågan: Investmentbolag

Hej! Läget? Har svenska investmentbolag gått bättre än svenska och globala indexfonder över tid? Mvh B.E.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svenska investmentbolag har presterat bättre än (svenska) jämförelseindex över tid jämfört med svenska indexfonder och aktivt förvaltade sverigefonder (givetvis). Men risken är väl också större med investmentbolag då de till en viss del lånar pengar för att köpa aktier. Skulle tro att upplägget är i paritet med AP7 soffliggarfonden. Hävstången, när den fungerar som önskat, ger mer i avkastning vid börsuppgång men fallhöjden blir högre.

Vet inte hur vanligt det är med svenska investmentbolag som investerar globalt. Spiltan som investerar i investmentbolag har ju en global variant men den har hittills inte presterat speciellt bra och historiken är alldeles för kort.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Men går de svenska investmentbolagen bättre än globalindex över tid (5-25 år)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  BE
 2. Vit pil

  Av de två största innehaven i Spiltan är Investor f.n skuldfritt och Industrivärden har en skuldsttningsgrad på 12 procent. Risken får därmed betecknas som låg.

  Däremot finns något som heter substansrabatt eller investeringsbolagsrabatt, Börsvärdet på investmentbolag brukar oftast ligga under deras substansvärde. Exempel: Ett investmentbolag äger aktier med sammanlagda börsvärden som skulle motivera att kursen på aktien borde vara 100 kr. Väldigt ofta under årens lopp har inte kursen stått i 100 kr, utan du har istället kunnat köpa aktien för exempelvis 80 kr.

  När börsen står högt brukar rabatten minska och när börsen går ner brukar den öka. För tillfället är rabatten i stort sett borta. När Spiltans Investmentbolagsfond introducerades fanns en ganska stor rabatt som undan för undan har minskat. Detta är en av förklaringarna till att Spiltan gått så extremt bra.

  Jag tror fortfarande att Spiltans fond är ett bra alternativ, men på grund av exemplet ovan, så kan det bli svårt för fonden att under nästa femårsperiod ha samma lysande utveckling som den hittills haft. Den som lever får se!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingvar Kvartsberg

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.