Investmentbolag
Sök:

Investmentbolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av B.E.

Den här artikeln publicerades 2017-05-31 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Investmentbolag

Hej! Läget? Har svenska investmentbolag gått bättre än svenska och globala indexfonder över tid? Mvh B.E.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svenska investmentbolag har presterat bättre än (svenska) jämförelseindex över tid jämfört med svenska indexfonder och aktivt förvaltade sverigefonder (givetvis). Men risken är väl också större med investmentbolag då de till en viss del lånar pengar för att köpa aktier. Skulle tro att upplägget är i paritet med AP7 soffliggarfonden. Hävstången, när den fungerar som önskat, ger mer i avkastning vid börsuppgång men fallhöjden blir högre.

Vet inte hur vanligt det är med svenska investmentbolag som investerar globalt. Spiltan som investerar i investmentbolag har ju en global variant men den har hittills inte presterat speciellt bra och historiken är alldeles för kort.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Men går de svenska investmentbolagen bättre än globalindex över tid (5-25 år)?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  BE
 2. Vit pil

  Av de två största innehaven i Spiltan är Investor f.n skuldfritt och Industrivärden har en skuldsttningsgrad på 12 procent. Risken får därmed betecknas som låg.

  Däremot finns något som heter substansrabatt eller investeringsbolagsrabatt, Börsvärdet på investmentbolag brukar oftast ligga under deras substansvärde. Exempel: Ett investmentbolag äger aktier med sammanlagda börsvärden som skulle motivera att kursen på aktien borde vara 100 kr. Väldigt ofta under årens lopp har inte kursen stått i 100 kr, utan du har istället kunnat köpa aktien för exempelvis 80 kr.

  När börsen står högt brukar rabatten minska och när börsen går ner brukar den öka. För tillfället är rabatten i stort sett borta. När Spiltans Investmentbolagsfond introducerades fanns en ganska stor rabatt som undan för undan har minskat. Detta är en av förklaringarna till att Spiltan gått så extremt bra.

  Jag tror fortfarande att Spiltans fond är ett bra alternativ, men på grund av exemplet ovan, så kan det bli svårt för fonden att under nästa femårsperiod ha samma lysande utveckling som den hittills haft. Den som lever får se!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ingvar Kvartsberg

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-31 klockan 06:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.