IPS
Sök:

IPS

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pillan

ställde för sedan frågan: IPS

Hej!

Har lite pengar på en IPS och har fyllt 55 år, har eget företag och har möjlighet att plocka ut lön så jag klara ”låg” skatt även om jag plockar ut IPS under 5 år. Min fråga är: Är det bättre att plocka ut IPS och skatta den och placera på ISK istället eller ska jag ha den kvar på IPS-kontot?

Vill också tacka för en lärorik och personlig podd!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För att kunna ge ett bra svar bör man helst veta: Företagets ekonomi, din ekonomi samt hur  avkastningen är på ditt pensionssparande. Jag skall ändå göra ett försök, som du får ta med reservation för att jag inte har hela bilden.

Är det tänkt att du skall sänka din lön för att plocka ut IPS, så låt bli.  Du missar jobbskatteavdraget i nutid, och får en lägre statlig pension i framtiden.

Är det inte aktuellt att sänka lönen, är svaret inte lika självklart men jag lutar ändå åt att svaret blir nej.  Som det är nu får du avkastning på 100% av ditt sparande, fram tills att du börjar lyfta pengarna om ungefär 10 år. Lyfter du ut pengarna  nu drabbas du av skatt på cirka 33% (beror på din kommunalskatt). Då har du 67% av summan kvar som du får avkastning på.

Skulle vi få ett kraftigt börsras på 20% eller mer, så kan det var ide att börja lyfta pengarna. Börsen kommer att stiga så småningom igen, och då finns pengarna på ditt lågbeskattade ISK.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-23 klockan 07:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.