IPS
Sök:

IPS

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Nettan

ställde för sedan frågan: IPS

Hej!

Tack för all er inspiration här på bloggen. Jag har lite funderingar kring min IPS.

Jag har nu börjat förstå att storbankerna tar ganska mycket i avgift och jag har därför funderingar på att flytta över mitt IPS från SEB till Avanza istället.

Mitt innehav hos SEB idag är enl. nedan:
SEB Dynamisk aktiefond, 48,48%
SEB Europaindexfond C Eur Lux, 9,17%
SEB Strategi Möjlighet – Lux, 9,77%
SEB Strategi Tillväxt – Lux, 25,25%
SEB Sverigefond Småbolag chans/risk, 4,77%
SEB Östeuropafond ex. Ryssland C Eur Lux, 2,55%

Jag har funderingar på att flytta över ovanstående innehav till Avanza 75 – så det sköter sig självt och att jag då inte behöver ombalansera varje år (som jag har börjat förstått att man ska göra). Pension är aktuell först om 14 år.

Är det tokigt tänkt av mig att sälja av ovanstående för att flytta över det till Avanza för att istället ha ”Avanza 75”.

Tacksam för att höra era tankegångar – hur ni skulle tänka.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nu har jag inte kollat upp alla dina fonder, men den du har störtst innehav i kostar 1.5% om året i avgift vilket är uruselt.

Avanza 75 är ett alternativ, men det kostar fortfarande 0.7. Gör du en egen portfölj kan du få ner avgifterna till 0.3-0.4 om inte ännu mindre. Avgifterna äter upp avkastningen varje år.

Ett byte till Avanza är dock att rekomendera så får du ett helt annat fondutbud att röra dig med.

En ombalansering behöver dessutom inte vara så komplicerad, gör det bara om portföljen passerat en viss procent i ökning, samt sälj av allt och köp igen med rätt fördelning :)

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Niklas för ditt svar.

  Det var lite som jag började ana… att det är bättre att föra över det till Avanza. Jag ska kanske försöka mig på det här med en egen portfölj och en ombalansering. Hur svårt kan det va… :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nettan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-29 klockan 20:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.