IPS
Sök:

IPS

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: IPS

Hej

Jag är både sjukskriven och arbetslös, sen flera år tillbaka. Alltså betalas det inte in någon tjänstepension. Funderar på att börja spara i IPS (trots att jag vet att ISK finns). Vet att IPS kan vara bra i vissa fall. Är det så för mig?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fördelen med att sätta pengarna i ett IPS för din del är ju att de är låsta och skulle du hamna i en situation där du behöver ansöka om försörjningsstöd så kan Socialtjänst knappast kräva att du ska använda det kapitalet för dina levnadskostnader. Vilket de kan om du har sparade pengar i annan form.

Saknar man tjänstepension i sin anställning så kan man göra avdrag i deklarationen med upp till 35 procent av ”anställningsinkomsten”. Om a-kassa/sjukpenning är likställt med anställningsinkomst vet jag inte. Om jag var du skulle jag fråga Skatteverket om det. (Om du inte kan få svar här.) I annat fall kommer ditt sparande att dubbelbeskattas vilket är vad som i normala fall gör IPS till ett sämre alternativ än ISK.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-05 klockan 01:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.