ISK eller AF-konto?
Sök:

ISK eller AF-konto?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Romanos

Den här artikeln publicerades 2017-05-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: ISK eller AF-konto?

Hej, jatt har tänkt spara 1 000kr varje månad i en global portfölj under en tidsperiod på ca 20 år.

Jag har använt Avanzas portföljgenerator och valt följande aktiefonder som fokuserar på alla möjliga områden:

GLOBAL (30%)

DNB Global Indeks (15%)

SPP Aktiefond Global (15%)

TILLVÄXT (25%)

Länsförsäkringar TIllväxtmarknad Indexnära (12,5%)

SPP Emerging Markets SRI (12,5%)

USA (10%)

Swedbank Robur Access USA (10%)

EUROPA (10%)

AMF Aktiefond Europa (10%)

SVERIGE (25%)

Spiltan Aktiefond Investmentbolag (12,5%)

Avanza Zero (12,5%)

 

Min fråga är därför:

Ett Investeringssparkonto (ISK) eller ett Aktie- och fondkontot (AF)?

Vilket konto ska jag välja för att generera en högre avkastning? Eller påverkar ens dessa konton hur själva avkastningen blir när jag väl planerar på att ta ut pengarna?

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Tjena,

AF tar 30% av din vinst medan ISK tar en viss procentsats av hela ditt investerade belopp som varierar lite beroende på ränteläget. Att den ena tar skatt på din vinst och den andra på totala beloppet innebär att det finns en brytpunkt för hur mycket årlig avkastning du måste ha för att det ska vara lönt att välja ISK istället för AF. Den brytpunkten varierar som sagt över tiden men historiskt brukar den ligga på cirka 5 procent. Det tror jag att du kommer att ha med dina fonder så jag tycker du ska köra på ISK :)
Jan har för övrigt en bra artikel om ämnet som jag tycker du kan läsa om du väljer att inte tro på en främling på Internet

Emil

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret, Emil!
  Jag läser gärna artikeln fastän jag inte ifrågasätter din synpunkt :)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Romanos

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-13 klockan 14:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.