ISK eller Aktie fondkonto vad är att föredra ?
Sök:

ISK eller Aktie fondkonto vad är att föredra ?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Felix

ställde för sedan frågan: ISK eller Aktie fondkonto vad är att föredra ?

Hej !

Jag har nyligen börjat att spara i aktier och fonder. Just nu har jag alla dessa investeringar på ett vanligt

aktie & Fondkonto hos Avanza. Är det att föredra att flytta pengarna till ett ISK ? Jag har förstått att man

blir beskattad vid själva flytten och även undrar jag om en kapitalförsäkring är nödvändigt om man handlar med utländska aktier ?

I det långa loppet är det bra att ha ett ISK, för att undvika 30 % skatt vid försäljningar ?

/ Felix

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Felix!

Kul att du har börjat spara!

När du flyttar dina pengar från ett AF-depå till ett ISK, så blir du beskattad med 30% på eventuella vinster, denna får du däremot kvitta mot eventuella förluster i andra fonder/aktier.

Ja, det är bäst i långa loppet att ha sitt sparande på ett ISK, läs denna artikeln som Jan har skrivit om att flytta mellan AF-depå och ISK.

Angående om det är värt att ha en Kapitalförsäkring för utländska innehav, så skulle jag säga både ja och nej.

Ja, för att vid eventuella utdelningar, så löser försäkringsbolaget tillbaka den 15% källskatten som dras på utdelningen. Om du har det i ett ISK så måste du lösa detta själv, väääääldigt mycket papper till Amerikanska staten för att lösa detta.

Nej, då är inte ägare i aktierna, du får inte gå på bolagsstämmor (kanske man inte så ofta gör i utländska innehav). Sedan en annan sak som jag inte är helt säker på, om du inte står som ägare, utan försäkringsbolaget gör det, så vid eventuell konkurs för försäkringsbolaget så tar dom med sig hela kapitalet eftersom du inte står som ägare, om det hade varit ett ISK så hade du stått som ägare hos Euroclear.

Någon får gärna göra input på min sista mening!

Hoppas du har blivit lite smartare!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-29 klockan 10:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.