ISK eller avdragsgill IPS för pension?
Sök:

ISK eller avdragsgill IPS för pension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carl

ställde för sedan frågan: ISK eller avdragsgill IPS för pension?

Hej, jag undrar vad som är bästa valet:

Jag har möjlighet att spara i IPS med avdrag då jag har egen firma, som gör att jag inte blir dubbelbeskattad.

Men vad är då förmånligast för mitt pensionssparande – IPS eller ISK?

 

Mvh Carl

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Carl,

Jag skulle spontant säga att IPS är bättre eftersom att det i ditt fall är avdragsgillt förutsatt att du planerar uttagen så du betalar lägre skatt längre fram.

Den årliga skatten på IPS är lägre än ISK. 0,075% vs 0,375% för år 2020.

Främsta nackdelen är att du låser upp pengarna.

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Nej! Riktigt så är det inte.

Har du ett överskott i din enskilda firma som överstiger gränsen för pensionsgrundande inkomst ( f.n. 539 000 kr/år) efter avdrag för egenavgifter,  så är IPS att föredra.

Nyttjar du IPS under detta belopp gör du en förlustaffär. Du betalar något som heter Särskild löneskatt på 24.26 procent som du inte har någon nytta av. Du missar dessutom jobbskatteavdraget och din statliga pension minskar dessutom.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-30 klockan 08:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.