ISK eller Kapitalförsäkring på Nordea, Nordnet eller Avanza?
Sök:

ISK eller Kapitalförsäkring på Nordea, Nordnet eller Avanza?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lizelotte Hofgren

ställde för sedan frågan: ISK eller Kapitalförsäkring på Nordea, Nordnet eller Avanza?

Hej!

Jag har Kapitalförsäkring och ett ISK konto på Nordea som jag har sparat på i många år. Varför är det bättre att ha ett en kapitalförsäkring eller ISK på Nordnet eller Avanza, vad är skillnaden? Varför är det inte bra att spara på Nordea/banken, är det inte samma sak?

Jag undrar oxå min dotter är 15 år och har Nordea som bank, nu vill hon börja spara själv. Hon har 10 000kr som hon vill börja med att sätta in och spara på långsikt (minst 10 år) och sedan dra 200kr i månaden till samma sparande. Vad där bäst för henne då? Ett ISK konto på Nordea eller flytta över de penagarna till Nordnet eller Avanza och spara i vad då?

Tacksam för svar!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Kapitalförsäkring och ISK beskattas på samma sätt och du slipper deklarera själv, så där är det ingen skillnad. Om du ska köpa utländska aktier rekommenderas kapitalförsäkring av skatteskäl, ska du enbart köpa fonder spelar ISK eller KF ingen roll. En sista skillnad är att du på en KF kan ha en förmånstagare, t.ex. din dotter, som kan ta över kontot längre fram. Om hon är förmånstagare skulle hon även ärva pengarna vid dödsfall.

Nordnet och Avanza har ett bredare utbud av fonder och (enligt mig) en mer lättmanövrerad och modern plattform/hemsida.

Eftersom hon inte är 18 så kan hon inte starta ett ISK själv, däremot kan du öppna ett ISK i hennes namn som tillfaller henne när hon blir myndig. Eftersom hon ska spara på lång sikt kan hon t.ex. titta på denna portfölj som Jan på bloggen rekommenderar: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

Något jag själv önskar att jag gjort när jag var 15 var att gå med i Unga Aktiesparare, där kan man träffa andra unga som är intresserade av sparande och lära sig mer.

Hoppas det känns tydligare, lycka till!

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  KF i Handelsbanken tar i årsavgift 120 kr + 0.6% i extra avgift.
  No wonder Oktagonen går bra..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
 2. Vit pil

  Jag kan tillägga att när man öppnar ett ISK i barnets namn så äger barnet det omedelbart och får egna inloggningsuppgifter. Däremot så kan inte barnet själv göra affärer utan det måste skötas av vårdnadshavaren genom fullmakt. Jag fick förklaringen från Nordnet att det har att göra med lagstiftningen MiFID II. Fullmakt läggs till automatiskt när man startar ett ISK till sitt barn.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskbollen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Utöver Elins svar kan jag tillägga att ISK alltid är avgiftsfritt hos alla institut, men KF kan vara belagd med olika extra avgifter eller premier som tillkommer utöver de ingående fondernas kostnad.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.