ISK eller Kapitalförsäkring på Nordea, Nordnet eller Avanza?
Sök:

ISK eller Kapitalförsäkring på Nordea, Nordnet eller Avanza?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lizelotte Hofgren

ställde för sedan frågan: ISK eller Kapitalförsäkring på Nordea, Nordnet eller Avanza?

Hej!

Jag har Kapitalförsäkring och ett ISK konto på Nordea som jag har sparat på i många år. Varför är det bättre att ha ett en kapitalförsäkring eller ISK på Nordnet eller Avanza, vad är skillnaden? Varför är det inte bra att spara på Nordea/banken, är det inte samma sak?

Jag undrar oxå min dotter är 15 år och har Nordea som bank, nu vill hon börja spara själv. Hon har 10 000kr som hon vill börja med att sätta in och spara på långsikt (minst 10 år) och sedan dra 200kr i månaden till samma sparande. Vad där bäst för henne då? Ett ISK konto på Nordea eller flytta över de penagarna till Nordnet eller Avanza och spara i vad då?

Tacksam för svar!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Kapitalförsäkring och ISK beskattas på samma sätt och du slipper deklarera själv, så där är det ingen skillnad. Om du ska köpa utländska aktier rekommenderas kapitalförsäkring av skatteskäl, ska du enbart köpa fonder spelar ISK eller KF ingen roll. En sista skillnad är att du på en KF kan ha en förmånstagare, t.ex. din dotter, som kan ta över kontot längre fram. Om hon är förmånstagare skulle hon även ärva pengarna vid dödsfall.

Nordnet och Avanza har ett bredare utbud av fonder och (enligt mig) en mer lättmanövrerad och modern plattform/hemsida.

Eftersom hon inte är 18 så kan hon inte starta ett ISK själv, däremot kan du öppna ett ISK i hennes namn som tillfaller henne när hon blir myndig. Eftersom hon ska spara på lång sikt kan hon t.ex. titta på denna portfölj som Jan på bloggen rekommenderar: https://rikatillsammans.se/fondportfolj/globala-barnportfoljen-spara-pengar-langsiktigt/

Något jag själv önskar att jag gjort när jag var 15 var att gå med i Unga Aktiesparare, där kan man träffa andra unga som är intresserade av sparande och lära sig mer.

Hoppas det känns tydligare, lycka till!

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  KF i Handelsbanken tar i årsavgift 120 kr + 0.6% i extra avgift.
  No wonder Oktagonen går bra..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobias
 2. Vit pil

  Jag kan tillägga att när man öppnar ett ISK i barnets namn så äger barnet det omedelbart och får egna inloggningsuppgifter. Däremot så kan inte barnet själv göra affärer utan det måste skötas av vårdnadshavaren genom fullmakt. Jag fick förklaringen från Nordnet att det har att göra med lagstiftningen MiFID II. Fullmakt läggs till automatiskt när man startar ett ISK till sitt barn.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskbollen

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Utöver Elins svar kan jag tillägga att ISK alltid är avgiftsfritt hos alla institut, men KF kan vara belagd med olika extra avgifter eller premier som tillkommer utöver de ingående fondernas kostnad.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Vet ni hur det blev med avgifter på ISK när Nordea flyttade till Finland?

Vh Mats

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej Mats!

  Eftersom Nordea fortfarande är verksamma i Sverige och följer då Svensk lag, så är fortfarande ISK kostnadsfritt.
  Om dom inte hade fått varit verksamma i Sverige, så hade dom heller inte fått ha ISK i detta land, då det är ett Svenskt påfund.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Hej Robin.

  Tack för snabbt svar. Jag läste läste detta på SvD :

  ”HOTET OM FINANSKRIS 21 aug, 2018
  När Nordeas huvudkontor hamnar i Finland ändras också Nordea-aktiens ursprungsland. Affären väntas därför påverka de som har ett investeringssparkonto (ISK) med Nordea-aktier.

  – De riskerar att gå från 0 till 15 procent skatt på avkastningen på grund av den utländska källskatten, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.”

  Det var därför jag vart fundersam.

  Vh Mats

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mats

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-19 klockan 10:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂