isk eller kapitalförsäkring
Sök:

isk eller kapitalförsäkring

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olof

ställde för sedan frågan: isk eller kapitalförsäkring

HejÖverlag så hör man ju att man ska ha isk för svenska innehav och kapitalförsäkring för utländska. Men blir det egentligen någon direkt skillnad?Iom nordnets aktielåneprogram och att jag vill ha lite utländska innehav finns det då någon direkt anledning att fortsätta ha svenska innehav på isk? Jag är inte intresserad av att gå på stämmor och dylikt och att kvitta förluster lärjag inte göra heller.Nu har jag inte en susning vad man kan få ut genom nordnets aktielåneprogram men vad jag vet är att i en isk kommer jag inte få något. Så frågan är då finns det någon annan vits att splitta innehaven eller är det bättre/spelar ingen roll att bara flytta över allt till en KF?/Olof

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag lutar åt att göra nästan samma sak, men att behålla det jag har kvar i isk – allt nysparande ska dock in i en kf på Nordnet.

Att sälja av isk, för att sen köpa samma aktier i kf, blir en dyr affär då du skattar extra på alla insättningar. Mitt råd är istället att alla nya aktier du köper lägger du in i kf.

Jag ser endast en fördel med Isk och det är att du, ofta kostnadsfritt, kan flytta befintligt innehav till annan bank om du önskar byta. Den möjligheten finns inte på kf.

I andra trådar här på forumet lyfts det fram att det är förenat med risker att använda sig av Nordnets kapitalförsäkring nu när de lånar ut aktierna. Vad som kan hända är dock oklart. Ni som anser att det finns en risk i detta får gärna förklara vad det värsta är som kan hända i en kf och som man är skyddad av om man har samma aktie i en isk.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag kan inte heller se nån direkt nackdel med att ha alla aktier i KF hos Nordnet.

  Jag har för mig att om man har KF på nån av Storbankerna har de ganska mycket allehanda extra avgifter just på KF, men att man slipper dem hos Avanza och Nordnet. Någon som kan bekräfta?

  Det finns absolut ingen risk med Nordnets aktielåneprogram. (Det värsta som kan hända är att Nordnet lånar inte ut dina aktier och att du därmed får ingen ränta.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Hej!

  Finns ingen risk med att dom lånar ut aktierna i det programmet, detta är något som sker dagligen och har alltid skett, däremot har inte vanliga sparare kunnat tagit del av denna tjänst.

  Däremot så skulle jag fortfarande se över varför jag inte skulle vilja ha mina innehav på ett ISK, i och med att du har dina innehav på en KF så har du direkt lagt över aktierna till det försäkringsbolaget.
  Du äger då inte aktierna, utan försäkringsbolaget gör det, detta medföljer med motpartsrisk för dig och detta betyder att ifall Nordnet Pension går i konkurs, så äger du inte aktierna och det blir en del i konkursboet.

  Om du äger aktierna i ett ISK så står du i aktieboken och Nordnet Pension, detta ger dig rätten till aktierna.

  Fundera över varför du verkligen vill ha dina svenska aktier i en KF innan du för över dessa.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Tack för svar. Den stora frågan är väl hur stor risken är att nordnet pension går i konkurs kontra hur mycket aktielåneprogrammet ger i extra avkastning.

  Finns det någon risk att man förlorar sina pengar om dom går i konkurs eller handlar det mest att dom blir otillgängliga under en period?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Olof

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för mkt bra förklaring. Tänker mig att en viktig anledning är att spara till sina barn i en kf – då kan man lika gärna göra det i Nordnet med ränta. En annan är att man får tillbaka källskatten på utländska innehav (nu ingick ju inte utländska innehav i aktielåneprogrammet, men i framtiden kanske det blir verklighet?)

Annars är det väl som du säger att isk är bättre eftersom man direkt äger aktierna.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-01 klockan 20:10 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.