ISK eller KF till barnportföljen?
Sök:

ISK eller KF till barnportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Petra

ställde för sedan frågan: ISK eller KF till barnportföljen?

Du skriver att man ska välja KF till barnspar och ISK till eget sparande, dock skriver du inte varför man ska göra så? Då jag googlar på ISK och KF förstår jag att KF är en försäkring, men i övrigt förstår jag inte skillnaderna.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Den största skillnaden är att en KF kan ha en utpekad förmånstagare, dvs en person som får pengarna inhändelse av att du lämnar jordelivet. Den personen utser du. Pengarna blir alltså öronmärkta till den förmånstagaren, normalt sett barnen.

Sen kan du sätta en ålder när en förmånstagare får tillgång till kapitalet.

Om du öppnar ett ISK i ditt namn bestämmer du helt själv över pengarna och de ingår som en del i dina samlade tillgångar i händelse av frånfälle eller skilsmässa. Alltså, den som ärver dig ärver också ditt ISK.

Vi spara i ISK till våra barn i mitt namn. Jag och min fru tycker det blir enklast så.

Det är såhär jag har uppfattat skillnaderrna.

För att få svar på varför man ”ska” välja KF för barnspar så har det nog att gör med just momentet förmånstagare, att pengarna blir deras när de fyller 18, eller vilken ålder du nu sätter.

Bättre svar än så kan jag inte ge.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Två frågor.
  Om man startar ett ISK men hamnar i skilsmässa, så delas alltså pengarna upp? Men det gör det inte vid KF?
  Om man öppnar ett ISK konto, kan man inte då skriva ett testamente så att det blir som ett KF konto? Så man slipper de högre kostnaderna? För som jag har förstått så kan det bli något dyrare att ha pengarna i KF gentemot ISK?

  /Anton

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anton

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-19 klockan 20:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.