ISK fråga
Sök:

ISK fråga

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Danne

ställde för sedan frågan: ISK fråga

Hej, Undrar om ISK fungerar såhär. En årlig skatt på totalbeloppet (0,447%) i år. Man kan sälja/köpa inom ISK utan skattekostnader men när man väljer att ta ut pengar för att använda dem får man betala 30% skatt på ev. vinst?

mvh Danne

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nej du skattar 0,447% för det totala värdet oavsett om det ökar eller minskar.

Uttag är skattefria. Men insättningar i isk ligger till grund för ny beskattning. Så flytta inte pengar in och ut från isk.

De pengar du sätter in på isk måste växa sig större än 0,447% innan du tar ut dom annars förlorar du på det.

 

Jag tror att det är något i denna stilen. Rätta mig om jag har fel annars

Kommentera

svarade på frågan för sedan

 • Att ta ut pengar från ISK är skattefritt.
 • Att köpa / sälja inom ISK är skattefritt.
 • Att sätta in pengar på ISK är skattepliktigt.
 • Att ha en behållning på ISK vid ett kvartalsskifte är skattepliktigt.

Skatten för en insättning är lika hög som för en kvartalsskiftesbehållning. Inte mer, inte mindre.

Även som skatten automatiskt debiteras årligen på den vanliga deklarationen finns det ingen ”årlig ISK-skatt”, utan de siffrorna kommer från att någon räknat ut vad det skulle kosta att ha pengarna ståendes på ISK i ett år. Ibland har de räknat med insättningsskatten och ibland utan.

ISK-skatten struntar i om du gjort vinster eller förluster. Du måste skatta i alla fall, även om börsen har kraschat. Men som redan nämnts är trösten att pengarna är färdigbeskattade när du tar ut dem från ditt ISK.

Eftersom det är lika dyrt att sätta in pengar på ISK som att ha dem kvar där över ett kvartalsskifte kan du inte slippa skatt om du sliter ut pengarna strax innan ett kvartalsskifte och sedan sätter in dem direkt i det nya kvartalet. De som skapat reglerna har uppenbarligen tänkt på det.

Det finns en hel del personer på webben som skriker sig hesa över att man för allt i världen inte ska ta ut pengar från ISK, kombinerat med påstående att det kostar massa skatt att sätta in dem igen. Du hittar nog aldrig någon beräkning som visar hur detta kommer sig, utan det blir ”jag tror” eller ”jag har hört att”.

Men, om du närmar dig ett kvartalsskifte kan du faktiskt slita ut pengarna för säkerhets skull om du tror att du kanske ska ligga utanför börsen en längre period. Det räcker med ”kanske”, för om du ångrar dig, och sätter in pengarna direkt efter kvartalsskiftet, betalar du lika mycket skatt som om du hade haft dem kvar på ISK. Men om det drar ut på tiden och du ligger utanför börsen mer än två kvartalsskiften tjänar du på det.

Det du ska undvika är att ta ut pengar från ISK och sätta in dem igen samma kvartal, får då måste du skatta för både insättningen och kvartalsbehållningen.

På Avanza Akademi kan du läsa mer om hur skatten på ISK räknas ut:
https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html

Det du behöver förstå är texten fram till och med första exemplet. Sedan blir de lite mer avancerade och tar hänsyn till att du kan ha en alternativ avkastning utanför ISK som gör att det lönar sig att ta ut pengarna i vissa fall och i andra fall inte. Överkurs, eller åtminstone fortsättningskurs, enligt mig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tackar ödmjukast för era svar, det fick mig att förstå och lättare kunna ta beslut framöver.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Danne

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-22 klockan 19:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.