ISK med hög risk via bank eller sköta själv?
Sök:

ISK med hög risk via bank eller sköta själv?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sandra

ställde för sedan frågan: ISK med hög risk via bank eller sköta själv?

Hej

vi ska nu börja spara 20 000 varje månad och har startat ett ISK med hög risk på SEB. Vi ska även ta över 100 000 från vårt sparkonto och sätta in på det. När jag läser verkar det som man ska sköta det själv för större vinning. Intresse finns men ingen kunskap alls hur man ska tänka eller vad man ska välja.
är ISK mycket sämre än att sköta det själv?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sandra,

Kul att ni börjar spara! Och ganska så stora belopp också. Mycket bra också att ni är intresserade att göra er sparande rätt på en gång och fördjupar er i ämnet. ;)

Jag tror dock att ni har missförstått en sak. Ett ISK är ett kontotyp och förkortningen står för InvesteringsSparKonto. Andra typer är ”vanligt aktie/fondkonto” och kapitalförsäkring. ISK är alltså ett kontotyp och det säger ingenting om hur pengarna på kontot placeras och hur hög risken av din portfölj är. Det är fördelningen av aktier/fonder/räntor/annat and fondvalet som kommer utgöra risknivå och avkastningspotential, inte ert kontotyp.

Ett ISK brukar vara en bra lösning/kontotyp för de flesta och förmodligen har ni gjort rätt val där. Men OM ni skulle sätta in pengar på ett ISK och sedan inte gör något med dessa då blir det inte bra. I så fall ligger pengarna bara på kontot utan att arbeta, och ger ingen avkastning kostar bara skatt.

Har ni inget intresse att sköta saker själv så är ett ISK hos en fondrobot en bra lösning. Tycker ni att det är kul att sköta saker själv då betyder det så mycket att ni behöver bestämma vilka fonder ni ska köpa nu med första insättningen och sedan börja månadsspara in. Och fördelningen mellan dessa. Det går bra hos SEB men den banken har kanske ett mer begränsad utbud av fonder och högre avgiftkostnader än vissa andra bankar/mäklaren som finns på marknaden.

Vilka fonder kan vara bra att köpa och hur ni fördelar pengarna mellan dem är något som Jan har skrivit en hel del om. Det finns gott om artiklar om ämnet på bloggen och som tur för er kommer det läggas ut uppdateringar av de olika modellportföljerna (med fondförslag och argumentation) från mitten av januari. Intressant läsning som kommer säkert hjälpa er att få upp er kunskapsnivå. ;)

Det kan också bli relevant att börja spara i flera ISK och inte endast ett. Alla med sin egen portfölj och en anpassade efter sparhorisont, risknivå och sparsyfte. Ni får läsa ikapp er om 4-hinkar principen som också finns en hel del att läsa om på bloggen.

Kort sammanfattad: Ett ISK är ett utmärkt kontotyp för de flesta, men att sköta saker själv eller inte är ett annat val som ni måste göra.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej
  Tack för ditt svar.

  Vi kommer ha SEB dynamisk aktiefond – ska vara hög risk. Men kan man inte alls sånt här kanske det är bättre låta bank eller fondrobot sköta det? Kanske kan dela upp dom 20 / månad på två olika ställe. SEB samt nån annan som erbjuder med fondrobot.

  Tack för ditt svart!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sandra
 2. Vit pil

  Hej.
  Här har du bästa fonden hos Seb.
  Bästa aktiefonden med nästan global riskspridning hos SEB är SEB Euroland Free of Management Fee som är gratis.

  Den kan vara lite svår att hitta i SEB:s fondutbud – men pröva att välja ”Aktiefonder Index” som kategori.

  Fonden är inte valbar inom pensionssparande. Då rekommenderar vi istället SEB Etisk Global Index som kostar 0,46%.

  Funderingar kring annat sparande?

  Hittade på småspararguiden.se.
  Mvh.Filip

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Filip
 3. Vit pil

  Oi då. Som Nestor skriv i hans kommentar har banken verkligen inte vara särskilt schysst mot er genom att rekommendera/erbjuda den fonden. SEB har en del mycket bättre (och billigare!) fonder än Dynamisk Aktiefond.

  Visst kan man låta sin bank sköta era investeringar men ärligt talad kan det bli en stor risk. Bankerna agerar rätt ofta inte i kundernas intresse… (precis som ni redan har fått märka nu. :/)

  Att sköta det själv är faktiskt inte så svårt som det kanske verka vara från början och kan till och med bli roligt. Särskilt inte om ni följer lite av tipsen här på forumet. För mig har det blivit en hobby. Men om ni inte orkar/är intresserade av sköta saker själv och vill ha en mycket bra och enkel lösning utan strul då är verkligen en fondrobot som Lysa att rekommendera.

  Själv har jag mitt sparande på olika ISK-konton hos olika bankar. En liten del hos min egen bank, sedan största delen hos Avanza, lite guld hos Nordnet och en ”mellanrisk”-hink hos Lysa. ;P Låter faktiskt som en plan att dela upp och placera en del (om inte allt) hos en fondrobot för er. Då kan ni själv avgöra efter ett tag vad som passar bäst. Eller byta från SEB till te.x. Avanza eller Nordnet om ni vill ha koll själv och känner för att bygga en portfölj med de rekommenderade fonder som finns här på forumet.

  Jag vet inte om ni vill vara kvar hos SEB av någon anledning men ni borde i så fall utan tvekan byta fond och ignorera bankens ”välvilliga råd”. Ni kan leta upp fonderna som Jack och Nestor rekommenderar och byta till (en av) dem. Låt inte banken bestämma över ert kapital.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

svarade på frågan för sedan

SEB vill tydligen tjäna pengar på oerfarna kunder.

Som konsument måste du själv vara aktiv. Gå in på Avanza och se på den föreslagna fondens utveckling på 1, 3 och 5 år.

Gör sedan  samma sak med SEB globala etiska globalfond. Bättre avkastning till halva priset!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Sandra.

Du kan läsa den här. Lycka till.

Bästa aktiefonden med nästan global riskspridning hos SEB är SEB Euroland Free of Management Fee som är gratis.

Den kan vara lite svår att hitta i SEB:s fondutbud – men pröva att välja ”Aktiefonder Index” som kategori.

Fonden är inte valbar inom pensionssparande. Då rekommenderar vi istället SEB Etisk Global Index som kostar 0,46%.

Funderingar kring annat sparande?
Kika på våra tjänster!

Starta om Fondguiden

mvh. Jack

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-14 klockan 13:22 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.