ISK & SEB - starkaste fonden?
Sök:

ISK & SEB – starkaste fonden?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hanna

ställde för sedan frågan: ISK & SEB – starkaste fonden?

Vad ar ett lampligt satt att investera 50 000 kr som man inte behover anvanda de narmaste 5-10 aren? Allra helst nagot som inte innebar engamemang i ytterligare en bank, da jag redan ar aktiv i svenska SEB, SBAB och ett antal utlandska banker, sa onskar inte rangla till det ytterligare. Risken daremot kan vara mattlig till hog.

Losningen behover for tillfallet vara valdigt enkel och icke tidskravande. Helst i ett ISK hos SEB, eftersom det redan ar igang. Fragan ar dock vilken fond. Har tidigare haft ISK-manadsspar i SEB tillvaxt lux och SEB Sverige indexfond men funderar nu pa att kopa i annan fond. Asikter om dessa?

Tack pa forhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det låter som att Nybörjarportföljen skulle passa dig.

”Den balanserade portföljen består av 60 % aktieindexfonder, så som global-, tillväxt- och Sverigefonder. Resterande 40 % placeras i korta och långa räntefonder. Dess utmärkande egenskaper är:

  • Passar på tidshorisonten 4 – 6 år
  • Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
  • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
  • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång med”

Nybörjarportföljen | En klassisk balanserad fondportfölj

Gällande de fonder du har:
SEB tillvaxt lux har väldigt hög avgift på 1,58%, inget som brukar rekommenderas här.

SEB Sverige Indexfond däremot har låg avgift och är faktiskt med på listan över de bästa fonderna 2018 på bloggen.

Rekommendationen är 45% Globalfonder (t.ex. SEB Etisk Global Indexfond, om den från artikeln om bästa fonderna: ”har en något högre avgift om 0,48 % men kompenserar med att ha en tydlig etisk och sociala inriktning med kriterier för internationella normer för mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och korruption”)
15% Sverigefond (t.ex. SEB Sverige Indexfond
20% Korta räntefonder
20% Långa obligationsfonder

Förslag på fonder finner du i denna artikel. Finns inte exakt dessa fonder kan du ha som tumregel att titta efter fonder som liknar dem med låg avgift.

Bästa fonderna 2020 | Tips på bra indexfonder och räntefonder

Lycka till!

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-20 klockan 13:07 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.