ISK Skatt - uttag/insättning
Sök:

ISK Skatt – uttag/insättning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobbe

ställde för sedan frågan: ISK Skatt – uttag/insättning

Hej,

Är det korrekt att man kan ta ut pengar från ett ISK inför ett kvartalsskifte och sedan sätta in pengarna direkt efter ett sådant och att kontentan då skattemässigt blir +/- 0 och ”+” om man håller pengarna för ny insättning över fler kvartalsskiften än ett (1)?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja, det stämmer.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nej .det är bara insättning som är underlag för skatt på ett ISK uttag räknas inte och skatten beräknas varje kvartal .det går inte att undvika skatt som är ändå mkt lågt på ISK.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 2. Vit pil

  Det stämmer absolut inte. Alla kvartalsvis insättningar läggs ihop och delas på 4 för att få kapitalunderlaget. Nedanstående är saxat från en av storbankerna:

  Kapitalunderlaget beräknas varje år och är en fjärdedel av summan av:

  Värdet av tillgångarna på kontot vid ingången av varje kvartal
  Belopp som betalats in till ISK under året
  Värdet av finansiella instrument som förts över till ISK:t av kontoinnehavaren under året
  Värdet av finansiella instrument som överförts från någon annans ISK under året.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav Jonsson
 3. Vit pil

  Förlåt, jag fastnade vid följdfråga att det blir bättre effekt av att vänta flera kvartal med att sätta tillbaka pengarna. Vilket inte stämmer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Gustav Jonsson
 4. Vit pil

  Både insättning och behållningen skattas, så det är +/-0 skattemässigt att låta pengarna ligga över ett kvartalsskifte. Att undvika skatt går inte, men att ta ut precis innan kartalsskifte och sätta in precis efter resulterar i en +/-0-situation i jämförelse med att bara låta dem vara kvar. Det var precis därför som detta system infördes, för att smita från skatt är ju det värsta brottet i detta land ;)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du har helt rätt.

På ett ISK-konto måste du betala skatt för varje insättning som du gör, samt för innehavet vid varje kvartals början.

Om du tar ut alla pengar från ett ISK strax före kvartalsskiftet och sätter tillbaks direkt efter kvartalskiftet slipper du skatta för innehavet för det nya kvartalet (eftersom innehavet vid kvartals början är noll), men du måste betala skatt när du sätter pengarna tillbaks. Rent skattemässigt blir det exakt samma skatt som om du hade låtit pengarna vara ifred, varken mer eller mindre.

Däremot om du tar ut och sätter tillbaks pengarna under ett och samma kvartal får du skatta både för innehavet och insättningen. Alltså får du skatta dubbelt för samma pengar, som betyder ca 0,1% extra. Om du tar ut och sätter in t.ex. 100 000 kr under ett och samma kvartal blir den extra skatten ca 100 kr.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag glömde den andra delen av din fråga.

  Om du håller i pengarna över fler kvartalsskiften behöver du förstås inte betala skatt för de pengarna under den tiden de står utanför ISK. När du sen sätter in pengarna får du skatta för insättningen som normalt.

  Det blir en liten extra skatt (dubbelskatt) endast då när man tar ut och sätter in pengarna under ett och samma kvartal.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Tackar!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe
 3. Vit pil

  Inget svar egentligen utan en fråga utdelningen på aktieinnehav kommer det in utan att skatta på ISK kontot eller dras källskatt innan de kommer in

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Richard Appelgren
 4. Vit pil

  Om man har förlorat pengar på isk får man dra av på nästa deklaration?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Bravo
 5. Vit pil

  Hej Richard!

  Utdelning från ett utländskt innehav kommer källskatten att dras innan det kommer in på ditt konto.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 6. Vit pil

  Hej!

  På ett ISK så kan du tyvärr inte kvitta vinster mot förluster, detta går endast att göra på en Aktie & Fond-depå. På ett ISK så betalar du istället alltid en schablonskatt varje år och du slipper betala skatt på vinsten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-14 klockan 07:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.