ISK-strategi vid kort spekulation vid börsintro?
Sök:

ISK-strategi vid kort spekulation vid börsintro?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter

ställde för sedan frågan: ISK-strategi vid kort spekulation vid börsintro?

Två ggr har jag nu följt Jans fina tips på korta spekulationer vid börsintro och båda gångerna har jag hämtat likvider att teckna för genom att föra över medel från mitt transaktionskonto på Skandiabanken till Avanza där det varit möjligt att teckna börsintrot (i övrigt har jag samlat alla mina investeringar på olika ISK på Nordnet).

Men hur gör jag bäst när jag sedan såld av innehavet? Till saken hör ju att jag puttar in en mycket större summa pengar på ISK:t än jag blir tilldelad.

Ska jag bara ta ut dem ur ISK:t och lägga tillbaka på transaktionskontot eller finns ett smartare sätt? Hur gör ni andra?

Ett lösning är ju att inte använda ett ISK, men utifrån antagandena om uppgång i spekulationerna får jag det till att bli skattemässigt mer fördelaktigt trots den låga tilldelningen.

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Undrar också och följer. Satte in en större summa, blev tilldela 50 st på Kfast, sålde direkt. Nu vill jag ta ut allt igen, men har för mig att jag har läst någonstans om att man bör vänta  minst ett kvartal för att det blir mer ekonomiskt fördelaktigt. Det hade att göra med hur schablonskatten beräknades har jag för mig.

Någon som vet mer?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om du inte vill ha kvar pengarna på ditt ISK konto är det hellre tvärtom och vore det bättre att flytta pengarna ur ditt ISK innan den 1 januari och sedan INTE återinvestera dessa före den 1/4.

  Hur det fungerar är så här. När det beräknas schablonskatt så baseras det på det genomsnittliga saldot som har funnits på kontot vid varje kvartalsskift OCH för varje insättning du har gjort under året. Delad med fyra.

  Exempel:
  Saldo 1/1: 20.000 SEK
  Saldo:1/4: 20.000 SEK
  Extra insättning 15/5: 5.000 SEK
  Saldo 1/7: 25.000 SEK
  Extra uttag 23/8: 10.000 SEK
  Saldo 1/10: 15:000 SEK

  Skatt blir då följande:
  Total alla saldon (20.000 +20.000+25.000+15.000) = 80.000 SEK
  Total insättningar: 5.000 SEK
  Kapitalunderlaget: (80.000 SEK + 5.000 SEK) / 4 = 21.250 SEK

  Skatt 2019 (0,453%): 0,00453 * (21.250) = 96,26 SEK

  Skatteverket förklarar kanske ännu tydligare: https://skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/investeringssparkontoisk.4.5fc8c94513259a4ba1d800037851.html

  När blir detta relevant? När man vill undvika dubbelbeskattas. Investerar man ett belopp, har det kvar över ett kvartalsskifte och tar sedan ut pengarna strax efter då hade det varit bättre att ta ut dessa strax innan istället. Men om man sedan ändå hade tänkt investera nytt kapital under nästa kvartal så hade det varit bättre att ha pengarna kvar på kontot istället. Annars betalas skatt på nytt (över samma kapital!) med den nya insättningen.

  Fler tips:
  1) Flytta inte allt för ofta pengarna från och tillbaka ens ISK i onödan eftersom varje insättning beskattas(!). Att manuellt flytta fram och tillbaka mellan 2 olika ISK-konton är ännu dyrare eftersom samma belopp beskattas då ännu oftare vid fel tajming och på flera konton(!).
  2) … och lite relaterat: likvider som ”inte arbetar”/inte är investerade på ett ISK-konto beskattas lika mycket som kapital i fonder/aktier. Att ha för mycket ej-investerade pengar på sitt konto som bara ligger där och skvalpar kostar alltså bara pengar och är en garanterad förlustaffär.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 2. Vit pil

  ”Att manuellt flytta fram och tillbaka mellan 2 olika ISK-konton är ännu dyrare eftersom samma belopp beskattas då ännu oftare” Stämmer detta? Jag hade för mig att man kunde flytta både värdepapper och likvider mellan sina egna ISK utan att dubbelbeskattas.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  P.B.
 3. Vit pil

  Hej PB! Som jag förstått då blir det utan extra skatt när man använder sig av en flyttservice mellan 2 olika banker. Men det kan ta någon vecka. Kanske blir det utan dubbelskatt också när man flyttar mellan två ISK-konton hos samma bank.

  Med manuellt menade jag mest att ta ut/överföra till ett ”vanligt bankkonto” och strax därefter eller senare sätta in därifrån till ett annat ISK-konto. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 4. Vit pil

  Tack för all feedback. Tror jag hänger med på hur jag ska tänka kring det här.

  Adde, hur gör du själv? Säljer du av innehav för att kunna vara med in börsintrot för att sedan återköpa, eller tar du in från likvida konton? Hinner man bara borde väl det första vara ett föredra, förutsatt att man tror på att börsintrot ger högre avkastning jämfört med den ”ordinarie investeringen” som man hämtar ifrån. Då slipper man ju skatteeffekterna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Malmgren
 5. Vit pil

  Hej Peter. Jag använder mig av Avanzas 0%-superlån och har alltså ett kredit kopplad till mitt konto. Därför behöver jag inte fixa/ordna likvida medel när en emission plötsligen dyker upp. Får jag ingen tilldelning så händer det ingenting. Mycket bra. Får jag vara med så ordnar jag allt i efterhand. Smidigt för på så sätt slipper jag sätta in pengar i onödan.

  Jag har både min buffertsparande och ”ränta-delen av mitt långsiktiga sparande” som sparkonto hos Avanza. Efter utdelningen överför jag direkt inköpsbeloppet från min buffert till mitt kreditkonto för att inte överbelåna för länge och sedan nästa månadssparande fyller jag först på min buffert igen. Jag ser en sådan emission som en tidigarelagt månadssparande.

  Kommer det uppstå något tillfälle där jag måste trolla fram lite större belopp (30.000+ SEK för min del) då kommer jag förmodligen använda samma metod med kreditkonto. Men då överför och löser jag belåningen först innan jag fortsätter investera mina ”nya pengar” enligt min portfölj på mitt ISK. Eller ta förlusten när emissionen inte blev så lyckad. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde
 6. Vit pil

  Enligt Avanza själva kan man flytta mellan två isk konton utan avgift eller skatt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag startade både en ISK samt en KF (man kunde inte ansöka om tilldelning på två ISK). Orsaken till att jag startade är att jag har mina övriga sparportföljer på Nordnet.

Nu fick jag tilldelning på både ISK och KF (50+50) och sålde av detta till en bra peng. Därför har jag nu pengar på en ISK och en KF.

Hur rekommenderar ni nu att jag gör med likviderna? Jag hade tänkt att ta ut dessa då jag ”lånade” beloppet från mitt sparkonto. Vinsten skall dock investeras.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-29 klockan 11:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.