ISK vs Depå
Sök:

ISK vs Depå

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joaki

ställde för sedan frågan: ISK vs Depå

Hej,

Jag har testat kalkylatorn på rikatillsammans-hemsidan och inte blivit helt klok än.

Jag undrar om du har en bra matematisk formel för att beräkna hävstångseffekten av den icke utlösta skatten vid ett vanligt depå-konto.

(Frågan jag vill besvara är: Hur lång tid tar att komma ikapp den förlorade ”hävstången” som skatten för nuvarande utgör?)

Ponera att man har 1,000,000 kr på ett vanligt depå-konto med fonder med hög avgift (1,5%) och lågt anskaffningsvärde på dessa pengarna så vid försäljning utlöses en skatt på 150,000 kr.

Om man nu vill byta dessa fonder till andra lite bättre fonder (global barnportfölj) som har lite lägre avgift samt överföra dom till ett ISK-konto. Så kommer ju försäljningen innebära att man förlorar 15% av kapitalet som agerar som hävstång (Snabbt räknat borde denna summan innebära en extra avkastning á 8% 12,000kr om året som går förlorad vid försäljningen och återinvestering). Som dock på sikt borde hämtas i kapp med tanke på 1% lägre avgift på totala kapitalet (om nu snittavgiften för de nya fonder hamnar på 0,5% istället för 1,5%)

Tacksam för svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Det finns exakt en sådan kalkylator här på bloggen som tar hänsyn till vinsskatten och som räknar ut när du är ”ikapp” med ett ISK.
Kalkylatorn hittar du här!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-10 klockan 06:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.