ISKmånadsspara generellt
Sök:

ISKmånadsspara generellt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Caroline

ställde för sedan frågan: ISKmånadsspara generellt

Är nybörjare på Nordnet. Har öppnat 2 olika ISK har även en aktiedepå. Tänker jag rätt vad gäller 4-hink principen.

1)Att man bör ha 4 olika konton/portföljer varav ett/el flera med kopplat automatiskt kopplat månadsspar? Eller pratar man fasta belopp, hur gör ni?

2) Vad gäller månadssparande. Delar jag procentuellt upp beloppet på hela portföljen, fördelar det på säg 5-7fonder? Vad är ett lagom antal fonder i en portfölj?

3) I vilken hink månadssparar ni (barn/pension eller mellanhinken?).

4) Kortsiktigt sparande <5 år, bäst i en aktiedepå?

5) Är det antingen eller, månadssparande på Nordnet ISK eller i en Fondrobot, eller kan man ha båda? Kort vs långsiktigt spelar det någon roll vad man väljer?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Caroline!

 1. Helt rätt, olika konton för olika tidshorisonter där månadssparande sker.
 2. I teorin så ska Hink 1 fyllas först, sedan hink 2 och till sist hink 3 & 4.
  Däremot så fyller jag själv alla hinkar samtidigt, ville börja på hink 3 så fort som möjligt för att få ränta på ränta effekten att börja, samtidigt så behövde jag fylla på Hink 1 & 2 för att få stabilitet i ekonomin.
  Men teorin av ”Fyra-Hinkar-Strategin” säger att Hink 1 ska fyllas först.
 3. Månadssparar i alla hinkar samtidigt, köpte just en bil och fick tömma lite ur Hink 1 och 2, så månadssparar jag tillbaka den summan över ca 1 år.
 4. Nja, beror väl på vad du förväntar dig själv för avkastning, ska du endast ha räntefonder så kan det vara bra i en aktie & fond-depå. Men ska du ha lite aktieexponering i den portföljen så fungerar ISK bra.
  Läs gärna denna artikeln!
 5. Du kan absolut lägga t.ex lägga Hink 3 i en fondrobot och ha hink 1 & 2 i Avanza. Men tänk på att Hink 1 SKA vara lättillgänglig då det är till för oförutsedda utgifter.

Hoppas detta svarade på dina frågor!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-14 klockan 06:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.