Itp 1
Sök:

Itp 1

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mia

ställde för sedan frågan: Itp 1

Hej!

Jag har tidigare aldrig gjort några val vad gäller pension men tänkte nu se över itp 1. Har hittat några andra som frågat kring vad man ska välja. Har en väldigt basic fråga: vad är skillnaden på de val på Collectum sommmarleras med fond och de som heter trad? Kan det vara så att man ska göra fler val i träd?

 

Om jag är väldigt dåligt insatt, inte vill ägna för lång tid åt inläsning kan fond passa bäst och hur ska jag då välja?

 

/Mia

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Gissat att du syftar på skillnaden mellan fondförsäkring och traditionell försäkring?

En traditionell försäkring är som ett färdig paket från aktören som de har full kontroll över, de bestämmer vilka tillgångsslag som finns i den. Det kan också finnas en viss garanti, svänger överlag inte lika mycket men kanske inte heller ger den högsta avkastningen.

I en fondförsäkring så placeras pengarna i fonder. Du kan har ha mer kontroll, bestämma exakt vilka fonder som finns i den och därmed ha möjlighet till högre avkastning. Mer om skillnaderna kan du läsa här:
https://www.konsumenternas.se/pension/fakta/traditionell-forsakring-eller-fondforsakring

Om du väljer en fondförsäkring så kan du titta på Globala Barnportföljen som guide för hur man väljer fonder. Den rekommenderas på lång sikt (mer än 10 års sparande) vilket passar till pension.

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Mia,

50% av den premie som din arbetsgivare betalar in måste du placera i en traditionell försäkring. Här väljer du Alecta till 100%.

De resterande 50% väljer du med fördel en fondförsäkring och då tycker jag du väljer SPP till 100%. Hos SPP väljer du sedan att placera allt i deras SPP Aktiefond Global A som är en indexfond med ca 2000 bolag över hela världen. Avgiften blir 0,18% via ITP-avtalet. Jag tycker du kan släppa räntefonder. Du kommer ha månatliga insättningar som kompenserar vid börsfall och det kommer automatiskt köpas andelar billigare om börsen faller.

Såhär har jag gjort för min frus ITP1 och min ITP2. Allt via Collectum.

Lycka till!

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-18 klockan 07:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.