ITP1 Ålderspension
Sök:

ITP1 Ålderspension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jamie

Den här artikeln publicerades 2017-05-11 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: ITP1 Ålderspension

Hej,

Jag har en ITP1 pension genom en gammalt arbetsgivare. Den är delat 50/50 mellan ITP1 Alecta Optimal Pension (traditionell) och SEB Avtalspension ITP (fondförsäkring). Det är inte massor av pengar men jag har kollat med Avanza men det går inte att flytta till de. Som jag har förstått det är pengarna låst och avgiften kan överstiga avkastningen så att beloppet minska varje år eftersom det bli inga insättningar nu?

Har du några förslag?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag önskar att jag hade det, men det har jag inte på rak arm tyvärr. Vad säger de själva som förslag? Kan du testa förhandla ner avgiften?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Omöjligt att förhandla några avgifter, det har Collectum redan förhandlat åt dig och pengarna är låsta och kan inte flyttas till bolag utanför ITP1.

  När det gäller fondförsäkring så har SPP lägst avgift samt bra rabatter på sina fonder. Dock är utbudet av fonder begränsat.

  Se valbara bolag på:
  https://www.collectum.se/jamforbolagen

  26 fackföreningar har gått samman och ger oberoende råd för ITP. Besök sidan nedan:
  https://secure.radgivningstjanst.se/

  Med vänliga hälsningar
  Daniel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel H

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Collectum har precis avslutat sin upphandling och nya lägre avgifter gäller från oktober 2018.

Allt pekar på att Danica kommer vara bästa valet med deras globala indexfond till en avgift om 0,06%. Inga andra avgifter sägs det. Den fonden är som LF Global indexnära och AP7 Aktiefond, fast billigare!

SPP kommer sänka sin avgift till 0,15% för deras globala indexfond, vilket också är en låg avgift. Jag tror Danica kommer ha en bättre avkastning över tid.

Jag skulle byta från SEB alla dagar i veckan. Ett skrämmande dåligt utbud. De har inte ens sin egen globala indexfond ’SEB Etisk Global Indexfond’ att välja på. Pinsamt!

Nä, byt till Danica eller SPP Fondförsäkring och välj global indexfond.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-11 klockan 14:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.