ITP1 Bästa fonder 2019
Sök:

ITP1 Bästa fonder 2019

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ann

ställde för sedan frågan: ITP1 Bästa fonder 2019

Hej,

Vilka fonder inom ITP1 via Collectum kan ni rekommendera för 2019?

Jag är tjänsteman och privatanställd, 25 år och har arbetat i 2,5 år. Först i år har jag tjänat in min tjänstepension till ITP1. Vet dock inte vilka fonder att välja att placera resterande 50% av min tjänstepension. Vilka rekommenderar ni och varför? Jag har många år kvar tills pensionen och kan i övrigt ta högre risker.

 

Tack för hjälpen!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Ann!

I den valbara delen så väljer du fondförsäkring, sedan tror jag att SPP ett billigast, kan även vara Danica, du får kolla på kostnaderna lite.

Men jag skulle nog ha valt SPP och sedan lagt pengarna i deras billiga Globalfond, tror det heter SPP Aktiefond Global A!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Danica har hittat ett sätt att redovisa avgiften som ser billigare ut än SPP men de är egentligen pyttelite dyrare än SPP.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Hej igen,

  Tack för svar!

  Rekommenderar du i den valbara delen att i så fall placera resterande hela 50% i SPP fonden, eller att fördela 25% på SPP fond, sedan resterande 25% i en annan fond?
  – Samt varför i så fall?
  – Är denna rekommendation då pga. låga fondutgifter eller har flera parametrar/jämförelsenycklar använts?

  Undrar vidare vilken fond du rekommendera att placera första 50% som måste placeras i en traditionell fondförsäkring i mitt ITPS1?

  Tack och trevlig helg!

  Hälsningar,
  Ann

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ann
 3. Vit pil

  100% i en Globalfond fungerar utmärkt, annars om du vill ha mer i någon region t.ex Sverige eller Tillväxtmarknader så kan du hitta någon indexfond på dessa regioner och placera kanske 10% i vardera.

  Mest pga fondavgiften.

  I den traditionella delen hade jag nog valt AMF, har för mig att dom är billigast.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 4. Vit pil

  Hej igen,

  Var inne och kollade produktbladet för AMF resp. ALECTA och det verkar som att ALECTA är billigare med försäkringsavgift (% av kapitalet enligt produktblad) på 0,09% medan AMF har 0,17%. Eller är det några andra siffror jag kan titta på och jämföra?

  Är dessa två av de traditionella fonder likvärdig i placering samt exponering?

  Hälsningar,
  Ann

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ann
 5. Vit pil

  Det brukar inte bara vara försäkringsavgifter som är dom enda avgifterna som betyder något, man får även kolla så det inte är några andra avgifter som ligger och spökar bakom.
  När man väljer fondförsäkring så får man även kolla fondavgifter och jämföra dessa med.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,

Vart i Collectum kan jag välja SPP Globalfond? I det valsteget kan jag endast välja alternativet SPP för resterande del av min tjänstepension.

 

Tack för hjälpen!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  I Collectum väljer man förvaltaren och försäkringstyp, inga specifika fonder. Det kan vara så att du endast får flytta en del av dina pensioner till en annan förvaltare.

  Väljer du SPP och fondförsäkring (istället för traditionell försäkring) så kommer dina pensionspengar flyttas till SPP. Det kan ta några veckor. Sedan kommer du få ett konto hos SPP och möjlighet att göra ett fondval. Då borde finnas SPP Globalfond bland alternativen.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Har det här ändrats, när jag tittar nu ser det ut som att Handelsbanken Liv är billigast?

Eller ser jag fel?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-07-18 klockan 18:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.