ITPK
Sök:

ITPK

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Charlotte Falck

ställde för sedan frågan: ITPK

Hej, jag har fått brev från Collectum att det är dags att välja ny placering för min ITPK eller behålla den jag har. Jag har tydligen valt SEB och har naturligtvis fått brev även från dem över hur bra mitt val varit och att jag bara behöver bekräfta det. Snittavkastningen de senaste 5 åren har varit 11%, men jag ser också från Collectums hemsida vad detta sparande kostar mig (iofs över 30 år), men jag känner mig osäker på hur jag ska välja och vad ska jag titta på. Jag har ITPK 2.

Mvh/Charlotte

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Har nyligen ställts inför samma val och landade i att flytta fondförsäkringen till Danica Pension där fonden DNB global indeks erbjuds för endast 0,06% avgift.

Tänk på att du dels behöver göra bytet nu för framtida inbetalningar samt efter 1 oktober flytta över befintligt kapital (om du önskar det).

Här finns mer info om alternativen:
https://www.collectum.se/sv/Privat/Placera/Jamfor-bolagen/Avgifter/Valbara-produkter-2018/

Hoppas det underlättade något :)

/Mikael

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om sparandet i SEB inte ingår som ett villkor i en given bolånerabatt hade jag sagt adjö SEB, Hej Danica. Alltså, byt till Danica från SEB. Bättre global indexfond än Danske Invest är svår att hitta via ITP-avtalet. Jag har själv min ITPK hos SPP, men överväger att byta till Danica.

Hade de haft sin egen utmärkta fond SEB Etisk Global Index så kanske man kunde överväga att vara kvar, men de envisas med konstiga fonder med höga avgifte och nästan alla är aktivt förvaltade.

Nä, lägg in ett byte till Danica tycker jag.

DNB Global Indeks har väl gjort strax över 20% i snitt över 5 år, så resultatet som SEB tycker är så bra är bara hälften mot vad du kunde fått…

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En liten undran här… När jag går in i Collectum så har jag ITPK, där Alecta är valt och om jag tittar på mina placeringar har jag AMF, Länsförsäkringar Liv och Länsförsäkringar Fondliv (gissa vilken bank jag har ;) ).

  Är det alltså dessa fonder jag ska byta till exempelvis Danica?
  Vad jag förstod på Collectum när jag klickade mig runt där så tar det 1-4 månader att göra förändringen och vissa flyttar kunde göras på nätet, för en annan behövde dokument skrivas ut.
  Lite förvirrande när man, som jag, inte är så insatt men försöker lära.

  Hur ska jag göra?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sophie

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-09 klockan 13:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.