Jag har fått ett skadestånd, 65 år ung, på 1 miljon, hjälp hur ska jag placera smart?
Sök:

Jag har fått ett skadestånd, 65 år ung, på 1 miljon, hjälp hur ska jag placera smart?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joan Dahlgren

Den här artikeln publicerades 2017-06-17 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Jag har fått ett skadestånd, 65 år ung, på 1 miljon, hjälp hur ska jag placera smart?

Hej och tusen tack för en fantastisk blogg som är inspirerande och ger bättre ekonomisk medvetenhet i den för mig, högre skolan.

Ränta på ränta kalkylatorn är genial, spännande och glädjefylld.

Jag har fått ett skadestånd efter en svår arbetsplatsolycka efter 33 års kamp med försäkringsbolaget AFA och LO- TCO Rättsskydd. Kommer att göra en omprövning med advokat för att få fortsattl livränta m.m.

Jag fyller 65 år nu i november och på grund av olyckan skulle jag blivit fattigpensionär. Nu har jag fått viss kompensation och behöver investera mycket klokt.

Tänkte fylla på min pension som efter skatt blir 8 000:-. I månaden, med avkastning på typ 8 000-10 000:-.

April 2017 sattes 850 000:- in på mitt konto skattat med 58%, kommer antagligen att få in 200 000:- till på kontot då Skatteverket rekommenderat mig att begära jämkning.

Tänker också ta ut premiepensionen för att förvalta själv. Blir 104 000:- efter skatt.

Jag är rådvill och känner inte förtroende för Swedbank eller Nordea, utan satte in pengarna med bankgaranti som gåva till min dotter på Forex tills jag vet hur jag ska placera pengarna. Behöver få ut en avkastning på 8000:- i månaden.

Tänkte spara / investera ca en 900 000 på ett konto med garantiinsättning som gåva till min dotter, jag känner fullt förtroende för henne men vi vill ändå skriva dokument hos jurist. Sedan återstår i dagsläget ca. 200 000:- som kanske ska  läggas i låg mellan och lite högrisk portfölj.

100 000:- får jag ha som pensionär på mitt konto?!

Jag tänker kanske helt fel det är inte lätt detta att förmera det jag helt plötsligt har fått, men är så väldigt tacksam för dina goda råd.

Tack på förhand.

Med vänlig hälsning Joan

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Gällande Premiepensionen så rekommenderar Jan att man ligger kvar i icke-valsalternativet, AP7 Såfa då den gått väldigt bra.

Det var en stor gåva till din dotter som är mycket fin, frågan är bara om inte du behöver pengarna mer själv med tanke på pensionen? Det är otroligt fint att ge en gåva men kom ihåg dig själv också och dina eventuella behov.

De pengarna du sedan får själv att förvalta kan bli ett bra tillskott till pensionen för dig. Fyra-hinkar-strategin som Jan skrivit om utvecklades ursprungligen för just pensionärer, så att läsa den artikeln och utgå från den för fördelning kan vara klokt. Då ser du hur mycket pengar som behövs inom en kortare sikt och vilka som kan vara på längre sikt.

Fyra-hinkar-strategin: få rätt balans i sparandet

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-17 klockan 16:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.