Jag köpte precis...
Sök:

Jag köpte precis…

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Jag köpte precis…

…Nordea Indexfond Global för 560’. Det verkar vara en rätt vettig fond trots 0,40% i avgift. Den presterar bäst senaste året bland de populäraste globala indexfonderna. Den följer MSCI World Net Return Index. Fyra stjärnor, drygt 1600 bolag och verkar följa index väldigt jämnt.

Får se om det är rätt…

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Vad var frågan?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag kan lägga till det…

Jag har aldrig sett den rekommenderas och jag undrar varför. Avgiften ligger ju inom ”gränsen”.

Är det något som är dåligt med den?

Den har ju haft högst utdelning de senaste ett, tre och fem åren bland nio globala indexfonder. Jag tänkte ha den som bas…

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Den här ju lite högre avgift än de med allra lägst. Hur den lyckats prestera bättre än de andra vet jag inte, den följer väl samma index?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas
 2. Vit pil

  För att det är ren tur och att titta bakåt i tiden inte säger ett dugg om framtiden. En indexfond är ju designad för att följa börserna. Fonderna tar ju en bunt bolag som skall representera snittet på börserna. Teoretiskt och praktiskt skall de inte slå varandra alls, alltså blir en högre avgift meningslös. Iom att bolagen inte har exakt samma bolag så blir det lite variation mellan indexfondernas resultat. Men att några av dem slår varandra under en period säger ju inget, även om vi har en viss att försöker tolka in sådant som människor. Jag har två indexfonder och genom att de får lite olika resultat får jag ett mer ”jämnt” resultat. Vi vill ju inte ha variation utan jämn uppgång som speglar börsen till lägsta kostnad. Att min ena indexfond slår den ena i en period gör det ju precis lika sannolikt att den andra under nästa tidsperiod. Men vår hjärna vill ju gärna läsa in framtiden genom att titta på historiska grafer. Helt meningslöst och det leder till att vi ofta köper på topp, yey den köper vi för den har ju gått upp så den måste ju vara bra. Det leder till att vi köper tillgångar som redan haft sin uppgång och missar de billigare. Det resulterar tyvärr i att många förlorar en massa pengar då de köper och säljer och därmed får ett sämre resultat än börsen i snitt levererar. Jan brukar ju ta upp denna bias ofta och påpeka att de flesta därmed får sämre redulres än börsens snitt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mika Sjöman
 3. Vit pil

  Det finns flera bra indexfonder, så att den inte har rekommenderats på bloggen behöver inte betyda att den inte är lika bra utan kan helt enkelt vara just för att förenkla. Så man inte tar upp för många olika fonder, vilket kan bli förvirrande för en del.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-04 klockan 13:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.