Jämför fondavgift/avkastning
Sök:

Jämför fondavgift/avkastning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christian

ställde för sedan frågan: Jämför fondavgift/avkastning

Hur skall man jämföra en fonds avkastning och avgift med en annan

 

För att få reda på när det är värt att betala mer för en fond ifall den avkastar mer

 

Finns det ngn kalkylator eller ett bra sätt?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Avgifter är redan inräknade.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Eftersom avgifterna är inräknade så är det bara att jämföra avkastningen.

För indexfonder är avgiften av betydelse. För dessa fonder är normalt avkastningen högre om avgiften är låg.

För aktiva fonder kan man glömma avgiften. För dessa fonder är det endast avkastningen som är av intresse!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Mem varför förespråkar man billiga fonder om de dyrare slår de?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Christian

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Problemet är att det är morgondagens avkastning som är intressant, inte gårdagens avkastning. Det gäller att skilja på de två begreppen. De behöver inte nödvändigtvis ha något samband.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Majoriteten av de dyrare aktivt förvaltade fonder slår ju inte indexfonder år efter år. Under en kort period och med en liten del av ens portföljvärde kan det vara kul att testa en dyr fond men att ha den som en permanent del i portföljen där avgiften kanske är 1,5 – 3% år efter år i ett par decennier känns som väldigt riskfyllt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det finns fonder som slår index år efter år. Ett exempel är MS INVF Global Opportunity.

Sedan behöver du ju inte vara kvar i fonden om den dippar. Det går jättebra att byta om den dippar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-21 klockan 20:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂