Jämföra fonder
Sök:

Jämföra fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Regina

ställde för sedan frågan: Jämföra fonder

Hejsan,

 

Man har ju hört överallt att det generellt är bäst med fonder som har lägre avgifter. Men på senare tid har jag också hört att alla fonder som listas (i tex. PPM, Avanza, Nordnet, etc) så listas avkastning EFTER alla avgifter? Om man endast utgår ifrån en fond som ger bäst avkastning så kan man väl enbart utgå ifrån den som gjort bäst ifrån sig utan att behöva kolla på de olika avgifterna då det redan är inkluderat i avkastniningen?

 

Tex. så kan jag varje halvår byta PPM fond till den som har presterat bäst historiskt, och förhoppnignsvis kommer att fortästta på det spåret, utan att behöva se över avgiterna så att säga?

 

Jag förstår ju att man med tid behöver se över fonder och se hur de presterat historiskt, men jag undrar lite hur du ställer dig till detta? Kanske är det något jag missat som du kan upplysa mig om?

MVH

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Läs eller lyssna på de senaste inläggen om vad forskningen säger i frågan, där går Jan igenom det mesta som är värt att veta i frågan.

Kortfattat så säger den historiska avkastningen inget om den framtida utvecklingen samtidigt som den genomsnittliga aktiva fonden kommer prestera som index minus avgifter. När avgifterna har dragits presterar alltså den genomsnittliga aktiva fonden sämre än index.

Forskningen som Jan går igenom visar dessutom att det inte går att visa att det fåtal fondförvaltare som faktiskt lyckats slå index under längre tid inte bara hade tur.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det går inte att komma ifrån att ”gross return minus costs equal net return”

det du betalar i avgift är avkastning du inte får.

Även om din dyra fond presterar bra, så hade den presterat ännu bättre om avgiften vore mindre.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vad är det för fel att ha tur. Det verkar finnas en motvilja mot aktiva fonder.. Dessutom visas på en annan tråd att det Jan säger: endast 0,6 % av aktiva fonder presterar bättre än index inte gäller svenska fonder utan den amerikanska fondmarknaden. Om man köper en aktiv fond som går bra kan man välja att byta den mot en annan om den går ner. Argumentet att den ska prestera bättre än index i många år faller då!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Att ha tur är bra, men tur är definitionsmässigt inget man kan lita på ska hålla i sig, så att en aktiv fond haft tur ett år betyder inte att den kommer att ha det nästa.

  Sedan kan man vilja ha en aktiv fond ändå, om den fokuserar på en viss bransch eller marknad som man annars har svårt att nå, exempelvis.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Lukas
 2. Vit pil

  Svenska och Amerikanska fondförvaltare handlar på samma marknader. Det är samma aktier (företag) som bedöms. Tror inte att Svenska fondförvaltare är bättre på att bedöma Amazon, Microsoft och så vidare. Min slutsats är att 0,6 procent borde vara relevant även här.
  Eller tänker jag fel?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Transportören
 3. Vit pil

  Felet med tur är att historisk avkastning inte kan förutspå framtida avkastning. Precis som att jag kan ha tur och vinna på Triss, men det betyder inte att jag kommer ha samma tur på nästa lott.

  Om du köper fonder efter att de har gått upp och säljer dem efter att har gått ner så kommer du köpa dyrt och sälja billigt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

När min dyra fond underpresterar, Vilken ska jag byta till då? En annan dyr fond som redan har gått upp?

jag byter hellre till en billig fond som redan har gått upp isf

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Dyra fonder är aktiva fonder och de går ofta mer upp än index när börsen går upp och mer ner när börsen går ner. Att de aktiva fonderna underpresterar under vissa perioder är därför helt normalt.

  Alla fonder går hela tiden upp och ner, så när en fond underpresterar är det kanske inte så bra att byta till en annan som för tillfället råkar vara på topp eftersom den som på topp kommer efter ett tag också gå ner. När man hela tiden byter från botten till toppen har man snart inga pengar kvar.

  Om du vill byta till en aktiv fond analysera grundligt, tänk långsiktigt och följ utvecklingen noga. Det är bra att känna till att de allra flesta aktiva fonderna underpresterar index på lång sikt. Om det låter jobbigt välj en billig indexfond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Rulle

Momentum Rulle! Det finns alltid fonder som går bra … inga problem att hitta en fond att byta till.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-22 klockan 14:31 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.