Jämföra förvaltningsavgifter för tjänstepension!
Sök:

Jämföra förvaltningsavgifter för tjänstepension!

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Puck

ställde för sedan frågan: Jämföra förvaltningsavgifter för tjänstepension!

Hej!

Jag undrar egentligen om jag tänker rätt här. Kan man använda Jans ränta-på-ränta kalkylator för att simulera skillnaden i fondavgift? Det finns ju en kalkylator som man kan jämföra just detta på men i den kan man inte lägga in något månadssparande utan enbart: startbelopp, tid, avkastning i snitt, samt förvaltningsavgift för fond a och fond b.

Om man istället använder ränta-på-ränta kalkylatorn och gör följande:

Månadssparande: anger belopp för nuvarande insättning för pension, låt säga 2500kr/mån

Ränta: 8% snitt 

startbelopp: nuvarande summa av tjänstepension

Tidshorisont: tills man går i pension

Ökning av månadssparande: ca 2% löneökning, detta är ju högst individuellt men bara för att ha en siffra o leka med.

Låt säga då att man har allt i Avanza global 0,11% avgift och att man vill jämföra det med en fond som har 2% avgift. Skulle man då potentiellt sätt kunna ändra ”ränta-delen” till 6,11% för att simulera hur mycket skillnaden skulle bli kontra 8%? Eller tänker jag galet?

Hoppas någon förstår hur jag menar :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

I teorin så skulle jag säga att du kan göra så, men däremot så vet man aldrig hur mycket en aktivt förvaltad fond kommer att avkasta mot index, så det blir väldigt teoretiskt men går absolut att göra så.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för ditt svar robin! Faktum är att fonden på 2.01% inte ens är en aktivt förvaltad fond utan det är movestics fond-i-fond lösning och därav priset… sen kanske vissa fonder där i är aktiva o vissa passiva. Men tanken var att jag bara skulle räkna på det för skoj skull och ville bara se så jag tänkt rätt och inte missat något.. målet är att flytta min tjänstepension till avanza om det går igenom hos arbetsgivaren. Annars får jag byta till billigaste möjliga globalfond hos movestic…

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Drojn

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-28 klockan 18:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂