Jämföra olika index
Sök:

Jämföra olika index

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander

ställde för sedan frågan: Jämföra olika index

Hej!

Jag undrar om någon här inne har hittat vart man kan gå in och titta lite närmare på olika index?
Jag vill ha största delen av mina sparpengar investerade enligt globalt index.

De flesta globalfonder investerar enligt MSCI World vilket exkluderar tillväxtmarknaderna helt och hållet. Den enda fonden jag hittat som investerar enligt det bredare indexet MSCI ACWI tillhandahålls av SPP men den kostar 3 gånger så mycket som Avanza global.

Jag tänkte lösa detta genom att kombinera Avanza Global med LF tillväxtmarknad indexnära eller Swedbank Robur Access Asien. På detta vis bör jag få samma exponering mot ett bredare index men till en lägre kostnad.

Vart kan jag hitta mer information för att få rätt fördelning enligt index?
Dels idag men även för framtida ombalansering.
Jag var inne och rotade lite på MSCI:s hemsida men hittade inte.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Alexander!

MSCI world har jag för mig att dom inte helt exkluderar tillväxtmarknader, men däremot så är det försvinnande liten, kan ha fel däremot.

Så om du vill sprida ut och få mer exponering mot tillväxtmarknader än en vanlig globalfond och inte höja kostnaderna, så tänker du helt rätt med dom två fonderna. LF har större spridning är Robur Asien, men Robur är billigare.

Du menar att få exponering enligt MSCI ACWI?
Den enda informationen jag kan få ut från MSCI är denna, den visar bara att det är ca 10% mer i Övrigt än MSCI World. Säger lite iaf!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Om man tittar på kartan i den här länken https://www.msci.com/market-cap-weighted-indexes så ser Emerging Markets ut att ligga utanför MSCI World. MSCI ACWI är den jag vill få exponering mot och i länken ser det ut som att det är en kombination utav World Index och Emerging Markets Index. Synd bara att man inte snabbt kan se hur stor andel respektive index utgör.

  Jag fick gå in på Morningstar och titta på regionfördelningen i SPP-fonden. Sedan använde jag deras portföljverktyg och provade mig fram lite. Vid ett 88/12 förhållande mellan Avanza globa och LF tillväxtmarknad så så regionfördelningen ungefär likadan ut.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Alex

Kommentera

svarade på frågan för sedan

MSCI World är helt riktigt inget globalt index utan ett ”developed markets” index.

”Rätt” fördelning kommer du inte hitta eftersom indexet viktas om regelbundet. Man får ta och räkna på det själv. 2018 stod MSCI Emerging Markets för 12% av MSCI ACWI.

Access Asien är MSCI AC Asia ex Japan. Det är inte samma index.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

MSCI ACWI innehar ca 12% tillväxtmarknader.

Det finns bra cirkeldiagram på länkar här under. (Jag är inte helt säker om tillväxtländer i ACWI har exakt samma andel per land som i MSCI Emerging Markets, men skulle gissa att det inte skiljer sig så mycket.)

https://www.msci.com/world

https://www.msci.com/emerging-markets

Det finns också ett index som heter MSCI ACWI IMI som inkluderar förutom tillväxtländer också globala småbolag, men jag kunde inte hitta andelen. (Det ”normala” brukar vara ca 10%, men då avviker man kanske från ”index”.)

 

– Man kan förstås också kombinera olika index, som på den här länken (bara för skojs skull). https://forum.mustachianpost.com/t/upgrading-to-the-weltportfolio-by-gerd-kommer/1274

___

Varför ska man följa index när de som skapar index ändå kan inte förutsäga marknaden? (Det finns två olika typer av investerare: de som följer index och de som använder index som verktyg.)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-19 klockan 13:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.