Jämföra portföljens utveckling mot index.. vilken?
Sök:

Jämföra portföljens utveckling mot index.. vilken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adde

ställde för sedan frågan: Jämföra portföljens utveckling mot index.. vilken?

Hej allihopa,

Jag undrade en sak. När jag tittar på min portföljens utveckling (1d, 1mnd, 3mnd, i år, osv) och de fina graferna som finns på bl.a. Nordnet och Avanza så kan jag jämföra min utveckling med en självvalt index. Antingen OMXS30, OMXSPI, etcetera. Det känns lite roligt att se att jag presterat bättre eller som de har varit i oktober inte lika illa. ;P

Jag förstår att det inte finns en index som exakt motsvarar min portföljfördelning men vilken tycker ni är rimligast att jämföra med? Jag kör på en variant av globala barnportföljen enligt följande fördelning:

 • 33% LF Global Indexnära
 • 33% SPP Aktiefond Global
 • 11% Spiltan Aktiefond Investmentbolag
 • 6% SEB Sverige Index
 • 6% LF Tillväxtmarknad Indexnära
 • 6% Swedbank Robur Asien
 • 5% AMF Aktiefond Småbolag

Själv väljer jag nu OMXSPI i mina grafer. Det verkar inte finnas en global index bland valmöjligheterna. Är det dumt och borde jag helt enkelt strunta i att välja en jämförelseindex kanske?

Tack på förhand!

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Fonderna har ju olika placeringsinriktningar. Men du skulle kunna jämföra din portfölj vs. 100% globalfond, dvs. din portfölj vs. SPP Aktiefond Global. Här är dom senaste 5 åren:

SPP Aktiefond Global (MSCI ACWI): 81,7%

Din portfölj: 80,4%

Du hade alltså klarat dig bättre med en enda globalfond.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för svaret! Ska glömma OMXSPI och börja jämföra med en globalfond istället. ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Avanza har tyvärr kasst indexutbud för jämförelser. Jag hade önskat MSCI World eller kanske MSCI ACWI IMI. För att kolla enskilda aktier så brukar jag lägga in Länsförsäkringar Global Indexnära som får representera MSCI World.

OMXSPI är ett prisindex som inte tar hänsyn till utdelningar. Det indexet går därflr sämre än vad verkliga investeringar gör i och med att aktiepriserna sjunker när aktien ger utdelning. Om du brukar handla med enskilda aktier och INTE återinvesterar utdelningarna, då är OMXSPI passande. Men vem investerar på det sättet?

Mitt förslag på Avanza är OMX Stockholm GI. Det är samma som OMXSPI men räknar även med utdelningar (som de antar att man helt enkelt återinvesterar i samma aktie).

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tackar! Förstår resonemanget. Så får det bli OMS Stockholm GI eller en av mina globala fonder. Håller med att det är lite synd att MSCI World inte finns med.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-13 klockan 17:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.