Jämförelsen med priset av en ford i guld
Sök:

Jämförelsen med priset av en ford i guld

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David E

ställde för sedan frågan: Jämförelsen med priset av en ford i guld

Hej. Jag har hört dig (Jan) prata om exemplet med bilen (Ford) vars snittpris legat oförändrat under hundra år i guld, medan priset i dollar ökat massivt. Jag tycker att hela den jämförelsen haltar, och jag undrar om någon kan kommentera följande tankar.

Att priset av en bil mätt i guld är samma nu som för 100 år sedan betyder väl inte per definition att guld har behållt sitt värde? Det finns en till komponent i ekvationen, och så länge den är okänd går det enligt mig inte att dra slutsatser:

De kostnadsreduceringar i tillverkningen genom effektivisering och automation som skett de senaste 100 åren bör göra bilen billigare, om det inte adderats ”features” som motsvarande ökar priset på bilen. Med antagandet att det går att tillverka en bil snabbare och billigare idag än för 100 år sedan så bör den kosta mindre även mätt i guld. Att den då kostar samma i guld innebär att även guldpriset värderas lägre idag än då.

Men det kanske inte alls är det du menar med exemplet. Du kanske bara vill visa att värdet på en dollar har minskat mer än värdet av ett gram guld, men det är ju precis det som är inflation, och samma effekt som samtidigt ökar våra löner… Summan av kardemumman är att jag inte får ihop poängen i ditt exempel alls.

Trassla gärna ut mina tankar, och tack för en bra podd!

Hälsningar David E

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jämförelsen haltar på fler punkter:

  • Om priset bestäms av tillgång och efterfrågan så borde det spela roll att både efterfrågan och tillgång på bilar har förändrats sedan 1918.
  • Innan elektronikboomen och uppfinnandet av halvledare så var guld egentligen ganska oanvändbart. Därför bör efterfrågan på guld ha förändrats de senaste 100 åren. Men även tillgången eftersom vi fortfarande bryter nytt guld.
  • Värdet av en bil torde bestämmas av en hel mängd faktorer, såsom hur mycket billigare det blir (tid inräknat) att åka och handla, ta sig till jobbet; vilka jobb man kan ta, tillgången till vägar och tankstationer, priset på drivmedel, …
  • Bilar prissätts inte likadant nu som då. Det är ett helt annat fokus på märkesverkstäder, reservdelar och kringtjänster
  • Helt annat konkurrensklimat
  • Hur länge håller en bil idag jämfört med för 100 år sedan?

Jag tycker att det mest är en sådan där grej folk verkar säga för att det låter roligt. Om det finns någon fundamental poäng med jämförelsen så är jag lika intresserad som du av ett svar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

De jag får ut av de är att de är en värdebehållare. Vad mer kan vi säga här i världen som behållit sitt värde i 100 år? (i den mening att du kan köpa något likvärdigt 100 år senare).

Tar vi ett exempel som en dator idag. Kan uppskattas till 20 000 kr. Om 100 år kommer de fortfarande finnas datorer men de kommer inte likna det vi har idag. Men vi kan nog alla vara säkra på att den kommer kosta mer än 20 000 kr.

Tar vi detta i guld blir de ca 50 gram. Tror inte de är otroligt att vi även då kommer kunna köpa en dator för 50 gram guld.

Många tänker kanske då som Warren Buffett att med aktier kan man få utdelning på detta också. Men här är jag lite mer skeptisk, tror vi aktier, fonder och förvaltare kommer finnas kvar i samma form om 100 år? Jag tror då vi kommer vara tvungna att titta över dessa och göra förändringar.

Ett annat exempel är hus/fastigheter men även de tappar i värde över 100 år om vi inte lägger ner pengar i att underhålla de.

Med de sagt så är guld endast en värdebehållare och inte något man bör räkna med kommer öka i värde likt aktier.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-19 klockan 09:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂