Jämka förlust av fonder mot utdelning från aktier i eget bolag?
Sök:

Jämka förlust av fonder mot utdelning från aktier i eget bolag?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David

ställde för sedan frågan: Jämka förlust av fonder mot utdelning från aktier i eget bolag?

Hej,

Jag har noll koll på hur det fungerar med jämkning av förlust(och investeringar överhuvudtaget), då mitt sparande i huvuddel bestått av att amortera i bostaden som nu är såld har jag fått ”en del” över. Har valt att börja spara i värdepapper då jag fått fördelaktiga bolån ifall jag sparar en viss summa (läs nordnet/avanza).

Till saken hör att jag haft både reavinst ifrån bostaden och ifrån mitt egna aktiebolag så har jag valt att spara i aktiedepå och inte ISK. Är det fel tänkt? Förlusterna kommer aldrig överstiga utdelningen jag tar ifrån bolaget. Så om jag gör förlust så får jag ju tillbaka en del när jag säljer dem. Vet om att jag inte kan jämka mot hela beloppet ifrån reavinsten mot bostadsförsäljningen men borde jag inte kunna göra det mot vinsten jag fått ifrån utdelningen i mitt bolag?

Min tro är nämligen att marknaden kan vara på väg ner så de närmaste 2-3 åren tänker jag ha det mesta i fonder i en aktiedepå, varpå jag flyttar över till ISK när börsen går ner. Observera att pengarna är vikta för sparande i minst 10 år. Men tänker mig vart börsen går ner så säljer jag av det jag har i depån och sätter i ISK:n. Om börsen inte går ner så sätter jag nysparade pengar i ISK:n. Bra eller dålig strategi? Varför jag frågar är att alla jag pratar med eller det jag läser säger ISK!!! Utan att reflektera över ens situation, jag förstår så klart att på sikt är ISK:n säkerligen bättre men för mig borde alternativet erbjuda en extra backup vid nedgång.

Mvh David

ps tack för en bra sida!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Har  du gjort en reavinst  på din bostad år 2017, deklareras detta år 2018. Därefter fastställs skatten samma år. Du kan inte kvitta reaförluster på aktier från 2018 och framåt mot reavinsten från 2017.

En reavinst  på aktier och fonder beskattas till 30%. En reaförlust på värdepapper kan  till fullo kvittas  mot en sådan vinst.

Du kan däremot  inte kvitta en reaförlust mot en utdelning eller ränta. Så vad du får utdelning från ditt AB spelar ingen roll. Däremot är din reaförlust på aktierna i sig självt avdragsgill och din skatteffekt är 21%.

Alla kan dock inte utnyttja detta. Säg att du är fattigpensionär och betalar 25000 i skatt. Gör du en förlust på 200 000 så får du en skatteffekt på -42000. Eftersom du bara betalar 25000 i skatt får du ingen nytta av de överskutande 17 000 kronorna.

Tänk på att du åker på 30% skatt på utdelningarna om aktierna inte ligger i ISK.

Tror du att aktier  kommer att sjunka inom de närmaste åren så skall du inte köpa över huvud taget.

Varför öppnar du inte ISK och månadssparar. Den summa som du långsiktigt har tänkt dig sätter du in på en två eller treårsperiod. Då tycker jag att du minimerar risken rätt bra.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-14 klockan 17:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.