Jämställd pension - hur gör man?
Sök:

Jämställd pension – hur gör man?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Katarina

ställde för sedan frågan: Jämställd pension – hur gör man?

Hej!

Jag och min man undrar hur vi på bästa sätt kan göra så att vi får lika pension. Hur vi under årens lopp kan jämna ut skillnaderna mellan oss. Vi har läst om överlåtande av sin premiepension, men tycker inte det är bästa sättet pga värdeminskning med 6%. Vi har båda privata ”nybörjar-porfölj” konton hos Avanza.

Men hur vet vi hur mycket respektive person ska ge till den andra ? Hur räknar man ut summan som läggs till pension varje månad?

När vi gått in på minpension.se så skiljer det idag 53 000 kr i Total pension. Hur kan vi jämna ut den siffran ?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Mellan mig och min fru skiljer mycket i pension. Här kommer några synpunkter på hur vi har hanterat detta.

För mig var det självklart att överlåta PPM till min fru. Skulle min fru gå bort i förtid skulle jag klara mig ekonomiskt hyfsat ändå. Skulle jag gå bort i förtid skulle min fru få det betydligt sämre. Jag ser merkostnaden som en försäkringspremie.

Beloppen du ser i Min Pension är en välgrundad gissning, inte mer. Har ni lång tid kvar till pension kan differensen vara 25000, 53000 eller 75000 eller något annat. Pensionen beror till stor del på er framtida löneutveckling. Den kan ju under årens lopp variera för er båda.

Vill du ändå se vad som vad som eventuellt behövs med nuvarande parametrar så är ju Min Pension väldigt bra för ändamålet. Det är bara att simulera ett månadssparande och se hur utfallet blir.

Vid en skilsmässa delas sparandet på mitten mellan makarna. Vid ett dödsfall där det saknas särkullbarn ärver den efterlevande maken  sparandet. Viktigare än att uppnå något jämställdhetsmål är därför att gemensamt diskutera vilket gemensamt sparmål som behövs. Och visst, av psykologiska skäl kan då sparandet ske i ditt namn.

Jag och min fru har inga problem att hantera våra olika pensioner eftersom vi har gemensam ekonomi. Räkningar och investeringar betalar jag. Hushållsutgifter och restaurangbesök betalar min fru. Detta innebär att hennes likviditet oftast är bättre än min. När differensen blir för stor skickar hon över några tusenlappar, och så rullar det på.

 

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-21 klockan 13:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.