Jan - Hur hittar du fonderna i t.ex RT portföljen?
Sök:

Jan – Hur hittar du fonderna i t.ex RT portföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Adam

ställde för sedan frågan: Jan – Hur hittar du fonderna i t.ex RT portföljen?

Hej Jan,

Hur bär du dig åt när du hittar fonder men i särskilt ETFer till ändamålen i rika tillsammans portföljen? På morningstar finns dom ju inte. Filtrerar du på Nordnet och läser faktabladen på alla som kommer fram?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej igen,

Bara för att förtydliga. Jag undrar inte hur man hittar fonderna du listat för köp utan mer hur du gör när du bestämt dig för: ”Jag är ute efter en lång obligationsfond på ca. 20-30 år som köper skuldpapper av amerikanska staten”.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej! Personligen filtrerar jag fram så långt det går hos Nordnet för att därefter läsa fondfaktabladen. Med fördel identifierar du i förväg vilka index du vill följa, så jämför du bara mot fondfaktabladen att det är samma index.

  Håll lite extra koll på om fonderna är utdelande (brukar heta Dist eller D i fondnamnet) eftersom det kan innebära källskatt och därmed att du bör ha innehaven i en kapitalförsäkring för att få tillbaka skatten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
 2. Vit pil

  @Björn: Tack för svar. Då verkar jag ha 2 st utdelande ETFer i min RT portfölj:

  BlackRock iShares € Govt Bond 0-1yr UCITS ETF EUR (Dist) (EUN6)
  BlackRock iShares € Govt Bond 15-30yr UCITS ETF EUR (Dist)

  Men dom delar inte ut så mycket. Om man kollar på EUN6 (översta ETFen) gjorde den ett resultat på +3,1% i EURO enligt faktabladet (är detta utdelningen?). I så fall fick man skatta 25% på utdelningen eller p.g.a. tysk källskatt eller hur fungerar det?

  Måste jag begära att få tillbaka dom här pengarna själv eller hur fungerar det? Lite svårt att tänka. Hur stor är vinsten av att ha det i KF istället för ISK?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adam
 3. Vit pil

  Hejsan. Bara en kommentar eftersom jag jag just komponerat en RT portfölj och haft lite av samma problem.
  Amerikanska US registrerade ETF går inte längre att köpa i europa, så man får försöka att hitta någon på Irland eller i Tyskland. Vad jag dessutom gjort är att öppna ett konto i Degiro, en holländsk platform som är väsentligt billigare än Nordnet. Växlingen till Euro eller dollar för tex guldköp kan man göra själv via Revolut. Ingen växlingsavgift för dom första 6000 euron/månad. Att registrera kontot tar några minuter på nätet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johnny Magnusson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-09 klockan 22:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.