Jans storbuffert-hink
Sök:

Jans storbuffert-hink

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av A

ställde för sedan frågan: Jans storbuffert-hink

Hej,

Jag sitter och kollar över mina hinkar och funderar på buffert-hinken, det vill säga hink 1. Jag använde samma exemepl som Jan gjort så två månaders uppsägningstid och räknar totalt över ett års tid. Får ut cirka 22000 kr i månaden efter skatt och har, högt räknat, utgifter på cirka 15000 kr. Räknar inte in mitt sparande i detta för tänker att det inte är prio om man till exempel blir arbetslös.

I mitt excelark får jag lön jan-feb och börjar gå på a-kassa i mars till december. Med detta räknesätt går jag minus först i okrober, och vid årets slut ligger jag på minus 8700 kr. Betyder detta att jag, logiskt sett, endast skulle kunna ha cirka 10000 kr i buffertsparande eller räknar jag helt fel? Om detta är helt knasigt får ni gärna rätta mig och förklara hur jag borde räkna istället. Tack!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja. Det är precis så man räknar.

De två multiplarna som kan förändra beräkningen är:

 • Ens humankapital (oftast för att revidera summan nedåt), men jag tror inte det är aktuellt i ditt fall. Sambandet är att ju högre humankapital desto mindre behov av buffert.
 • Ens förmåga att kunna ta lån – något som jag skriver om i avsnitt 63 kring buffert – ju bättre förmåga, desto lägre behov av buffert.

Sedan brukar många trots allt rekommendera 50 000 kr eller 2-3 månadslöner i buffert för att uppleva en ekonomisk trygghet.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag gillar det där ordet, human kapital.

  Det innebär ALLA individuella egenskaper, erfarenheter och färdigheter som kan tänkas bidra till lång och lönsam karriär inom arbetslivet (eller om man är begåvad, förmågan att försörja sig själv på något annat sätt), utbildning inte minst.

  Ibland kan problemet finnas hos företaget som inte förmår att utveckla (eller ibland ens ta vara på) personalens humankapital. Ibland kan det vara hälsan och senare i livet åldern som kan sänka humankapitalet. Men om man är kreativ och har viljan att lära sig nya saker kan man alltid öka sitt humankapital igen.

  Oavsett hur mycket man har potential finns det alltid folk som är bara lata. (FK)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Jan,

Tack för ditt svar! Buffert finns och den kommer inte ruckas på. Undrade bara om min uträkning var helt åt skogen eller om det faktiskt kunde stämma. Det känns i alla fall skönt att veta att jag inte går så mycket minus på ett år om oturen skulle vara framme. :)

Hur blir det med mellanrisk-hinken? Mina utgifter per månad * 36 månader? Så drygt 500000 kr? Eller mer/mindre?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-11 klockan 11:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.