Japanska Nikkei har varit väldigt dålig
Sök:

Japanska Nikkei har varit väldigt dålig

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David N

ställde för sedan frågan: Japanska Nikkei har varit väldigt dålig

Så som jag har förstått det så fördelar fonden LF global indexnära aktierna automatiskt enligt MSCI World. Den baserar fördelningen på värdet av länderna/världsmarknaden?

Jag sökte nu på Nikkei, och deras börs har inte gått bra alls. Från 1991-Nu -7,32%. Deras börs kanske har mycket pengar, men den växer ju inte så värst mycket.

Hur ser ni på det här?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Beror helt på vilket startdatum man väljer. Nikkei-börsen hade sin ATH år 1991. Om man börjar räkna från den toppen ser det inget vidare ut. Om man vill betrakta världen från topparna kan man också välja åren runt 2000 innan IT-bubblan sprack eller tiden strax före finanskrisen 2008. Ser inte så mycket bättre ut det heller. Men om man börjar nånstans på botten istället, som runt 2010 när Japan tecknade under frihandelsavtalet Trans Pacific Partnership, då ser framtiden plötsligt mycket ljusare ut. Och förra året trädde det stora avtalet mellan Japan och EU i kraft. Det är i alla fall bra för Sverige. Om det kommer att sätta lite fart också på Japan får tiden visa.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Att tillägga om just Japan är att landet har legat i deflation under en väldigt lång tidsperiod. Detta är verkligen inget som är positivt för utvecklingen på börsen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Även om man jämför från och med 2010 så är den sämre. Både Sverige och USA har återhämtat sig från börskrascherna, men det har inte Japan. Tittar man från och med sverige/usa ATH så har dom gjort bättre ifrån sig.

  Jag ser inte att något kommer att ändra sig. Även om dom gör bättre ifrån sig än tidigare så ligger dom så himla efter USA ändå. Sedan rör sig världsmarknaden efter USA.

  Vill läsa fler för och emot argument.

  extra:
  Sedan pratas det om att investera etiskt. Japan har väl dåliga arbetsförhållanden. Långa arbetsdagar, och hög självmordsrisk.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  David

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-03 klockan 22:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.