Juridik vid sparande i KF/ISK • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Juridik vid sparande i KF/ISK

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

Martin ställde följande fråga för 7 månader sedan:

Hej.

Om jag och min fru ska börja spara till barn på gemensamt KF-konto samt gemensamt sparande i ISK så uppstår ett par frågor om man vill tänka ur ett möjligt skiljsmässoperspektiv:

– Barnens KF kan bara styras av en juridisk person. OM den ena parten vill den andra (och barnen) illa så kan de inte agera eller ha kontroll. Går det att på något sätt styra genom äktenskapsförord? (ex uttag, flyttar etc).

– Gemensamt ISK för målsparande – samma problematik.

Båda löses ju genom att dela både barnspar och målspar på 2 så en part var får två konton var att hantera (det blir ju ”bara” en hel del pillande extra). Alt att en tar hand om barnspar och en tar hand om målspar (med dess olika hantering/summor).

Mvh Martin

Det finns 1 svar till denna fråga

Elin Agorelius svarade på frågan för 7 timmar sedan

Hej!

Från Konsumenternas.se: ”Om du vill kan du förse kontot med en spärr. I så fall måste du säga det till banken vid insättningen av pengarna. Spärren gör att föräldrarna inte kan ta ut pengar utan att ha fått ett samtycke från överförmyndaren i kommunen.”
https://www.konsumenternas.se/spara/fakta/spara-till-barn

Jag har inget rakt svar på frågan utan tror att det är bra att tala med juridiskt sakkunnig för att var helt säker, om ni inte väljer att köra på alternativet med att ni sparar var för sig såklart.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]