Juridik vid sparande i KF/ISK
Sök:

Juridik vid sparande i KF/ISK

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Juridik vid sparande i KF/ISK

Hej.

Om jag och min fru ska börja spara till barn på gemensamt KF-konto samt gemensamt sparande i ISK så uppstår ett par frågor om man vill tänka ur ett möjligt skiljsmässoperspektiv:

– Barnens KF kan bara styras av en juridisk person. OM den ena parten vill den andra (och barnen) illa så kan de inte agera eller ha kontroll. Går det att på något sätt styra genom äktenskapsförord? (ex uttag, flyttar etc).

– Gemensamt ISK för målsparande – samma problematik.

Båda löses ju genom att dela både barnspar och målspar på 2 så en part var får två konton var att hantera (det blir ju ”bara” en hel del pillande extra). Alt att en tar hand om barnspar och en tar hand om målspar (med dess olika hantering/summor).

Mvh Martin

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Från Konsumenternas.se: ”Om du vill kan du förse kontot med en spärr. I så fall måste du säga det till banken vid insättningen av pengarna. Spärren gör att föräldrarna inte kan ta ut pengar utan att ha fått ett samtycke från överförmyndaren i kommunen.”
https://www.konsumenternas.se/spara/fakta/spara-till-barn

Jag har inget rakt svar på frågan utan tror att det är bra att tala med juridiskt sakkunnig för att var helt säker, om ni inte väljer att köra på alternativet med att ni sparar var för sig såklart.

Hälsningar
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-30 klockan 10:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.