Kalkyl för csn
Sök:

Kalkyl för csn

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tilde Larsson

ställde för sedan frågan: Kalkyl för csn

Hej! Jag har läst på om csn lånet och dess villkor och även läst jan bolmenssons inlägg om att placera csn lånet. I min situation så har jag möjlighet att placera hela delen av csn som är lån (bidraget kommer jag konsumera) men innan jag tar lånet så skulle jag vilja räkna ut potentiell avkastning. Förutsättningarna är följande:

 1. jag placerar pengarna direkt de kommer in på kontot
 2. jag kommer att plugga i 4 år
 3. 6 månader efter avslutad studue kommer jag att börja amortera (+räntan)
 4. Jag betalar av lånet på 20 år

Jag har sökt överallt på en kalkyl som tar hänsyn till både amortering + rätt och avkastning från första insättning men kan inte hitta någon. Är det någon som har en bra kalkyl att dela med sig av eller annat smidigt sätt att räkna ut den slutliga förväntade avkastningen

 

Tack på förhand!

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hade lagt in detta i ett kalkylark. Då blir det lätt att lägga in en rad per år, inklusive insättningsåren.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Max amortering är 25 år så 4% per år. 7% avkastning vilket innebär att du har 3% avkastning. Det betyder att du har 1.03^25 * lån slutvärde. Ungefär dubbla pengarna. Så har du lånat 334000 kan man säga att du har 500 000 efter lånet är avbetalat. Det är för 7% avkastning per år är över längre perioder och för att ränta-på-ränta effekten är inräknad tror jag. När man amorterar och så med 4% så minskar det ränta-på-ränta effekten.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Räntan på CSN lånet är dock 0,16% och man betalar uppläggningsavgift varje år vilket gör att den faktiska räntan ligger runt 1%.

Eftersom räntan är så låg så vill man ju betala av på så lång tid som möjlig för att maximera avkastningen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Uppläggningsavgift är som det låter medans man lägger upp lånet. Det är på 150 kr per kalenderhalvår. Hur du har fått det att uppgå till 0,84% ränta vet jag inte. Det är en fast avgift.

  Expeditionsavgiften som tas ut varje år är även det en fast avgift på 150 kr per år.

  På 334000 behöver du få fram en avgift på 2805 per år för att det ska bli ungefär 1% ränta med nuvarande räntesats.

  Det är viktigt att man har läst det man skriver vidare på myndighetens sida (när det gäller det) och inte bara hört det från någon annan.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Aen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-14 klockan 13:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.