Kalkyl vid ev. köp av bostadsrätt
Sök:

Kalkyl vid ev. köp av bostadsrätt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dennis

Den här artikeln publicerades 2017-11-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Kalkyl vid ev. köp av bostadsrätt

Hej alla på bloggen,

Tack Jan för ditt engagemang! Har följt bloggen en tid nu och den har hjälpt mig att strukturera min ekonomi och mitt sparande senaste året.

Jag är ingenjörsstudent i Lund och närmar mig min examen vid början av 2019 och har börjat tänka på jobbmöjligheter och var jag vill bo. Det jag funderar över är vad som är en rimlig kalkyl för en bostadsrätt – som ett hållbart boende över tid. Jag har då räknat på:

— kontantinsatsen och belåningsgraden (under 85%),
— räntan (4% – rimligt över tid?),
— ränteavdrag (30% av räntekostnaden),
— amortering (1%, 2% eller 3% per år av lånet beroende på belåningsgrad och skuldkvot enligt ev nya regler – ang. skuldkvotregeln: det är + 1% över 450% av bruttoinkomsten på bara bolånet? alltså exkl. CSN och ev. andra lån?),
— avgiften till bostadsrättföreningen (600kr/kvm/år och lägenhet á 30kvm).

Summan av det här försöker jag hålla under en tredjedel av min uppskattade nettoinkomst.

Är det någon kostnad jag missar eller någonting som inte ser hållbart ut? Skulle ni lägga till någonting?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Grattis till ett bra jobb så långt! Nu återstår bara den svåraste delen, att analysera hur hållbar bostadsrättsföreningens månadsavgift är.

De flesta människor tycks tro att månadsavgiften är som en hyra. Hyran förhandlas fram för varje år och hyreshöjningen brukar harmoniera rätt väl med inflationen. Skulle hyreshöjningen inte täcka fördyrade kostnader för fastigheten, så står hyresvärden risken för detta.

Så är inte fallet med månadsavgiften. Föreningen äger fastigheten och har lånat pengar mot säkerhet av densamma i banken. Föreningen är också ansvarig för drift och yttre underhåll. Detta innebär att föreningen helt enkelt måste ha ett långsiktigt kassaflöde. Du som medlem i föreningen får därmed vara beredd på de höjningar som krävs.

Skall du köpa en bostadsrätt i en nybildad förening, skall du begära av mäklaren att få titta på Ekonomisk plan. Detta är en kalkyl som ligger till underlag för månadsavgiften. Är låneräntan i kalkylen exempelvis 2%, så vet du att risken för avgiftshöjning är stor. Driftskostnader och avsättning till Yttre Underhåll är också två poster som brukar vara väldigt tighta. Om vi skall vara riktigt cyniska: Ju lägre månadsavgift desto högre pris kan entreprenören ta ut för bostadsrätten.

Är det en äldre bostadsrätt skall du titta på den senaste årsredovisningen. Där ser du räntesatserna på lånen. Du kan därmed avgöra vilken ränterisk som föreningen har. Du ser också om föreningen har satt av till Yttre Underhåll, eller lever på ”rost och röta”.

Rent allmänt brukar HSB ha god ordning på sina föreningar. Enstaka undantag finns dock. När det gäller fristående föreningar finns alla varianter. En del sköter sig väl och andra gör det inte. Det finns inget kvalitetskrav för en revisor i en bostadsrättsförening, varför kvalitén på årsredovisningen kan skifta oerhört.

Jag önskar dig lycka till med ditt bostadsköp.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-02 klockan 04:47 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂