Kalkyl vid ev. köp av bostadsrätt • Fråga på RikaTillsammans
Sök:

Kalkyl vid ev. köp av bostadsrätt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Dennis

Dennis ställde följande fråga för 8 månader sedan:

Hej alla på bloggen,

Tack Jan för ditt engagemang! Har följt bloggen en tid nu och den har hjälpt mig att strukturera min ekonomi och mitt sparande senaste året.

Jag är ingenjörsstudent i Lund och närmar mig min examen vid början av 2019 och har börjat tänka på jobbmöjligheter och var jag vill bo. Det jag funderar över är vad som är en rimlig kalkyl för en bostadsrätt – som ett hållbart boende över tid. Jag har då räknat på:

— kontantinsatsen och belåningsgraden (under 85%),
— räntan (4% – rimligt över tid?),
— ränteavdrag (30% av räntekostnaden),
— amortering (1%, 2% eller 3% per år av lånet beroende på belåningsgrad och skuldkvot enligt ev nya regler – ang. skuldkvotregeln: det är + 1% över 450% av bruttoinkomsten på bara bolånet? alltså exkl. CSN och ev. andra lån?),
— avgiften till bostadsrättföreningen (600kr/kvm/år och lägenhet á 30kvm).

Summan av det här försöker jag hålla under en tredjedel av min uppskattade nettoinkomst.

Är det någon kostnad jag missar eller någonting som inte ser hållbart ut? Skulle ni lägga till någonting?

Det finns 1 svar till denna fråga

Nestor svarade på frågan för 7 månader sedan

Grattis till ett bra jobb så långt! Nu återstår bara den svåraste delen, att analysera hur hållbar bostadsrättsföreningens månadsavgift är.

De flesta människor tycks tro att månadsavgiften är som en hyra. Hyran förhandlas fram för varje år och hyreshöjningen brukar harmoniera rätt väl med inflationen. Skulle hyreshöjningen inte täcka fördyrade kostnader för fastigheten, så står hyresvärden risken för detta.

Så är inte fallet med månadsavgiften. Föreningen äger fastigheten och har lånat pengar mot säkerhet av densamma i banken. Föreningen är också ansvarig för drift och yttre underhåll. Detta innebär att föreningen helt enkelt måste ha ett långsiktigt kassaflöde. Du som medlem i föreningen får därmed vara beredd på de höjningar som krävs.

Skall du köpa en bostadsrätt i en nybildad förening, skall du begära av mäklaren att få titta på Ekonomisk plan. Detta är en kalkyl som ligger till underlag för månadsavgiften. Är låneräntan i kalkylen exempelvis 2%, så vet du att risken för avgiftshöjning är stor. Driftskostnader och avsättning till Yttre Underhåll är också två poster som brukar vara väldigt tighta. Om vi skall vara riktigt cyniska: Ju lägre månadsavgift desto högre pris kan entreprenören ta ut för bostadsrätten.

Är det en äldre bostadsrätt skall du titta på den senaste årsredovisningen. Där ser du räntesatserna på lånen. Du kan därmed avgöra vilken ränterisk som föreningen har. Du ser också om föreningen har satt av till Yttre Underhåll, eller lever på ”rost och röta”.

Rent allmänt brukar HSB ha god ordning på sina föreningar. Enstaka undantag finns dock. När det gäller fristående föreningar finns alla varianter. En del sköter sig väl och andra gör det inte. Det finns inget kvalitetskrav för en revisor i en bostadsrättsförening, varför kvalitén på årsredovisningen kan skifta oerhört.

Jag önskar dig lycka till med ditt bostadsköp.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.


Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-) [mc4wp_form id="9993"]