Kan banken ändra belåningsgrad på fond/aktier?
Sök:

Kan banken ändra belåningsgrad på fond/aktier?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Tobbe

ställde för sedan frågan: Kan banken ändra belåningsgrad på fond/aktier?

Hej

Någon som vet hur det fungerar med en bestämd belåningsgrad på ett värdepapper.

Kan banken ändra det på redan köpt värdepapper?

Kan de ändra alls som de själva vill på oköpta värdepapper?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Tobbe,

När jag tittar på dina frågor tror jag att du behöver lite mer kunskap om värdepappersbelåning.

Det är nämligen inte aktier som man har belåning på utan man får belåning på en ens hela portfölj. Precis som bilen är en säkerhet hos ett billån och ens bostad är säkerhet hos ett bolån. Så är hela portföljen och det aktuella värdet bankens säkerhet hos kapitalbelåning.

Därför ställer banken också krav på vilka aktier och fonder finns i ens portfölj innan de börjar lånar ut pengar. Och banken har även krav på en viss diversifiering. Dessutom gäller att ju mer pengar lånas desto högre blir räntan.

Jag hoppas att du nu förstår att dina frågor inte är särkilt relevanta. Det finns ingen ”belåningsgrad” på värdepapper och aktier är inte ”dels belånade” Endast ens hela portfölj kan ha belåning.

Uppfyller man inte längra kraven så händer det saker. Risken är följande: har portföljen gått ner i värdet pga av börsras eller annat så kommer lånet forfarande samma belopp som det var innan värdeminskningen! Därför kan det också lätt hända att någon plötsligen har lånat mer pengar än vad portföljen och värdet av portföljen ger rätt till enligt bankens villkor. Då kan det till och med bli så att banken tvångsförsäljer en del av portföljen för att få ner en kundens belåningsgrad. Icke roligt.

Tillbaka till din fråga. Kan banken genomföra ändringar på villkoren?

Ja, det kan dem. Och det händer faktiskt då och då! Något att alltid ha bra koll på.

1) Fonder kan gå upp eller ner i max belåningsgrad dem ger rätt till.
2) Fonder kan helt och hållet tas bort från utbudet godkänt för belåning. Eller nya fonder läggs till.
3) Kraven på diversifieringen kan ändras (t.ex. max 20% per specifik fond i portföljen istället för 25%)

Sådana ändringar från bankens sida kommuniceras i förväg men brukar inte ta så lång tid tills dem träder i kraft. Det kan handla om allting mellan några månader till några veckor.

Hoppas det blev lite klarare så. Belåning kan vara mycket bra, men också mycket dåligt. I alla fall är det jätteviktigt att man förstår hur belåning fungerar och vilka fördelar och risker som tillhör.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för din omtanke :-)
  Uttryckte mig nog oklart :-)
  Jag är nog med på hur det hänger ihop med belåningen och dess risker.

  Du gav mig svar på min egentliga undran, vilket jag tror inte alla kanske tar höjd för , så förhoppningsvis var den av värde.

  Om jag säger så här då:
  Portföljens belåningsgrad kan väl då ändras om banken bestämmer att ändra de enskilda värdepapprenas villkor?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe
 2. Vit pil

  Han sade ”oköpta värdepapper”, vad är ”oköpta värdepapper”? Menar han IPO?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 3. Vit pil

  MLT: vem pratar du med?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-16 klockan 23:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂