Kan en Globalfond omviktas?
Sök:

Kan en Globalfond omviktas?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joschi

ställde för sedan frågan: Kan en Globalfond omviktas?

Haj!Funderar på hur en Globalfond fungerar egentligen. Tex. LF Global indexnära. Nuvarande fördelning av Globalfonden är ca:

 • 65% USA
 • 20% Europa
 • 10% Japan

Fonden följer alltså MSCI WORLD NET(Tillägg. Detta är även en Index fråga)Om vi fantiserar om att Japan helt plötsligt står för 30% av det totala börsvärdet i världen. Följer sig då Indexet Japans utveckling och ändrar även fondens fördelning till 30% från tidigare 10%?Om man ser på det globala Indexet så står USA/Nordamerika för 64.9% av världsbörsen, vilket är VÄLDIGT mycket. Är det så enkelt att man kan tolka det som att USA fortfarande är det absolut största(rikaste) landet i världen?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Korrekt, om Japan ökar sin andel till 30% kommer även globalfonden inneha 30% Japan. MSCI World viktas om två gånger om året har jag för mig.

Att USA står för 60% av MSCI World (egentligen 50% eftersom MSCI World inte har tillväxtmarknader) betyder att landet har världens största free float (aktier som kan handlas fritt på börsen) aktiemarknad. Man ska dock inte blanda ihop det med BNP.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du menar väl att om man lägger till tillväxtmarknader så minskas andelen USA proportionerligt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Ja, det stämmer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Som CL säger så viktas indexet om 2 gånger per år och det sker i maj och november:

”The index is reviewed quarterly—in February, May, August and November—with the objective of reflecting change in the underlying equity markets in a timely manner, while limiting undue index turnover. During the May and November semi-annual index reviews, the index is rebalanced and the large and mid capitalization cutoff points are recalculated.”

Länk till källan:

https://www.msci.com/documents/10199/149ed7bc-316e-4b4c-8ea4-43fcb5bd6523

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Det är det som är bästa att ha allt 100% i Avanza Global att omviktning sköts automatisk. Man behöver inte tänka på något alls. Inte ha koll på börsen alls. Det vad man ska ha koll på om det kommer ut en ännu billigare global indexfond och om man närmar sig utaget att sänka aktie delen till säkrare ränte fond. Enklare kan det inte bli. Va långsiktiga med automatisk månadssparande och slappna av. Lycka till.

Mvh.jacke77

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Dessutom slipper man Sverige, tillväxtländer och all världens småbolag. Förstår inte varför fonden inte kan heta Avanza 23 Developed Countries Large Cap 60% USA. Men ”global” ligger ju i tidsandan och låter så ansvarsfullt och självklart att man inte behöver reflektera över ordets innebörd något vidare – man fattar ju ändå.

  Men det sagt, jag håller med dig, Avanza Global är en riktigt bra fond och man kommer långt med bara den (och jag verkligen menar det, avsikten är inte att vara ironisk.)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 2. Vit pil

  Ja, om man nu inte vill fixa en krockkudde med t ex 10% räntor och 90% Avanza global. Kanske tom lägga över den delen på Lysa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Tale.

Du har rätt. Själv är jag lite mer sktiv än så. Just nu tycker jag att 100%  globalindex sköter sig riktigt bra och kommer alltud att göra. Ibland har jad även Spiltan aktiefond i portföljen och Amf småbolag. Det är inte omöjligt att jag tar in Spiltan igen men då pratar mi om 30-40% i den att det ska märkas i avkastning om man tror på det. Annars Global i dex är bekväm och kräver ingen koll alls. Bara ladda och vara långsiktigt. Det tror jag på att Spiltan Aktiefond Investement eller Seb Sverige index man kan luta sig tryggt och ladda månadsvis. Lycka till.

Mvh.jacke77

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-19 klockan 20:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.