Kan en Indexfond vara hållbar?
Sök:

Kan en Indexfond vara hållbar?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johannes

ställde för sedan frågan: Kan en Indexfond vara hållbar?

Hej! Jag har under en tid läst på denna mycket bra bloggen och lärt mig massor om privatekonomi. Jag har bildat uppfattningen att Indexfonder är att föredra över aktiva fonder. Speciellt de globala indexfonderna bidrar med hög riskspridning över flera marknader och ger god avkastning över tid.

Jan och Caroline pratade om de bästa fonderna 2019 (podd 82) och de sa att Länsförsäkringars global indexnära var att föredra över exempelvis Avanza Global. En av anledningarna var att Avanzas inte hade en hållbarhetsaspekt. Men då undrar jag, eftersom fonderna följer ett globalt index, om de passiva förvaltarna ens har någon möjlighet att välja hållbara bolag att inkludera i sin fond? Det är ju bara de bolag som finns på ett globalt index som får finnas i fonderna, oberoende hur hållbart och etniskt det är.

Tacksam för svar //

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Men det är väl precis därför att Länsförsäkringars fond heter ”indexnära” istället för endast LF Global. Till skillnad från den indexen som Avanza Global följer har LF valt att ta bort vissa oetiska och icke-gröna bolag. Vilket gör den en aning mer hållbar mot lite högra avgifter… och den följer alltså inte exakt samma utveckling men ändå hyfsad nära.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  På tre år är den en kvarts procent sämre än Robur Access Sverige som jobbar mot motsvarande index. Det är det kanske värt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 2. Vit pil

  Jämfört med LF Indexnära Sverige förstås. Differensen mellan globalfonderna är också liten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-23 klockan 10:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.