Kan (index-) fonder krascha/försvinna?
Sök:

Kan (index-) fonder krascha/försvinna?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Robert

ställde för sedan frågan: Kan (index-) fonder krascha/försvinna?

Hej!

Kan indexfonder krascha så att alla ens pengar i fonden försvinner? Vad är det värsta som kan hända med fonder?

Hur kan jag lita på att mina fonder ens finns om ca 15 år?

mvh

Robert

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du äger de underliggande tillgångarna så länge du köper en bra fond som använder sig av fysisk replikation. Om det är skrivet som så, så kan du inte förlora alla dina pengar om nu inte alla stora bolag du äger via fonden går i konkurs samtidigt, om du nu följer rådet på bloggen och många ställen att köpa en globalfond.

Det värsta som kommer hända är att du förlorar ca 60% av kapitalet vid något tillfälle, i alla fall om du äger globalfond. 90% för teknikfond.

Sen kan fondbolaget bedraga finansinspektionen, alla myndigheter, market makers, m.m. Fast i ett rättssamhälle får man något av bolaget om det skulle ske. Tveksamt att t.ex. Länsförsäkringar skulle göra det dock.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  En globalfond kan ju gå ner mer än 60%, det har ju hänt att börsen gått ner mer än så.
  En fond kan rent teoretiskt ”försvinna”, så även en global indexfond. Fonder kommer och fonder går, de kan slås ihop med andra fonder, byta inriktning eller läggas ner. Du riskerar egentligen inte pengarna direkt, men det skulle ju kunna bli så att du får tillbaka pengarna eller aktierna, alternativt att fonden får ny förvaltare och tänker om och därmed så blir det inte den fond du trodde du investerade i, men pengarna är ju inte borta för det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ErikA
 2. Vit pil

  ErikA, du har fel. Riksgälden går in i en sådan situation. Man kan vara ganska lugn.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ann-Mari

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du har fel, ErikA . Riksgälden går in och täcker förlusten in sådan situation. Det blir en paratetsalagat, vilket gör att alla kan vara lugna som äger en globalfond. I synnerhet när den är kopplad Sixamindexet, vilket alla är.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Ann-Mari, jag tycker att det var ett bra svar av ErikA. Vad tycker du han har fel i?

  Om den fonden som du köpt kraschar eller går ner 60% får du stå för dina förluster själv. Du tror väl inte att det är Riksgälden som kommer och täcker dem?

  Investerarskyddet gäller endast då när fondplattformen (där du köpt fonden) har klantar sig med dina värdepapper eller rånat dina pengar. Att det skulle hända är så ytterst osannolikt att det här investerarskyddet har mer en symbolisk än praktisk betydelse. Så man kan vara ganska lugn. Kan ändå vara kul att veta att investerarskyddet täcker för högst 250 000 kronor.

  Om ett fondbolag går konkurs – vad händer då?https://www.compricer.se/nyheter/artikel/sparpengar-ar-skyddade-av-insattningsgarantin–men-hur-ar-det-med-fonder-och-aktier/
  Depåbanken som har fonderna eller aktierna får aldrig blanda ihop bankens egen ekonomi, med spararens ekonomi. De får inte ens vara på samma bank. Därför kan en fond gå i konkurs flera gånger utan att det ska påverka fondspararna med ett öre. Gör fondbolaget fel och en fond-vd stjäl pengar från ditt fondkonto så är det ekonomisk brottslighet och ett polisärende.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-26 klockan 16:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.