Kan jag få bolån?
Sök:

Kan jag få bolån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alicia

ställde för sedan frågan: Kan jag få bolån?

Hejsan, jag planerar att inom kort köpa min första bostadsrätt. Jag har tack vare tur med arv samt ett fint sparande cirka 1.3 miljoner kronor, och ytterligare ca 500000 bör vara mig tillhanda inom ett år pga sålt hus i samband med arv. Jag har dock ingen fast inkomst utan bara en visstidsanställning och jag planerar dessutom att börja studera till hösten, i ca 3,5 år. Jag skulle vilja köpa en bostad för mellan 2 och 3 miljoner, sannolikt i det lägre spannet. Jag är villig att lägga in ca 1 miljon i kontantinsats. Jag har tillgång till medlånare om så krävs, dvs att de går in om jag ej kan betala; en säkerhet för banken.

Hur ser ni på mina chanser att få bolånelöfte på 1-2 miljoner kronor? Är det krav på fast inkomst eller kan mitt stora kapital väga upp för det?
Tack på förhand och tack för en fantastisk sida!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Det enklaste är att fråga en bank istället för här på ett internetforum. Och när du har frågat den banken bör du fråga ett par till för de skiljer sig nämligen åt.

Min erfarenhet är att banker sällan tar hänsyn till tillgångar utan fokuserar på kassaflöde. Som student kommer du troligen inte ha någon hög inkomst varför många banker lär dra öronen åt sig. Detta trots att du kan ha gott om kapital på sparkonto.

Gällande borgen är det en tänkbar lösning men du bör beakta att de flesta numera kräver proprieborgen. Detta innebär att banken kan gå direkt till borgensmannen och kräva inbetalning. Jag kan inte rekommendera någon att gå i borgen för någon annan. I synnerhet inte proprieborgen.

Vänlig hälsning

Oskbollen

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som Oskbollen säger så kollar oftast banker på kassaflödet i din ekonomi.
  Utan tillsvidareanställning kan det vara svårt att få lån på en storbank, däremot så finns uppstickare som Avanza (stabelo) som marknadsför sig med att låna ut till personer med låg belåningsgrad, ca 50-60%.

  Skulle du komma ned till 50% belåningsgrad så tror jag att det finns många banker som kan tänka sig att låna ut till dig.

  Angående borgensman så är det lite som Oskbollen säger, att banker kräver den personen som antingen proprieborgensman eller som medlåntagare.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-10 klockan 21:57 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.