Kan jag få bolån bara på tillgångar(gärna med vettig ränta), utan fast inkomst?
Sök:

Kan jag få bolån bara på tillgångar(gärna med vettig ränta), utan fast inkomst?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av JOnte

ställde för sedan frågan: Kan jag få bolån bara på tillgångar(gärna med vettig ränta), utan fast inkomst?

Hej!

Om jag har tillgångar på ca 1,5 miljoner i liknande rikatillsammans-portföljen, kan jag få ett bolån någonstans då om jag går in med portföjen som säkerhet? Isf var och på ungefär hur mycket? Jag studerar för tillfället med CSN och har en timmanställning där jag drar in ca 6000kr i månaden (plus ca 35000kr/månad under de tre sommarmånaderna).

 

Mvh

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Men om du har portföljen som säkerhet blir det ju inte ett bolån utan ett portföljlån. Ett bolån är ju ett bolån just för att du har en bostad som säkerhet.

Men tyvärr tror jag att dina förutsättningar att få ett bra bolån är dåliga, de flesta banker är rätt stelbenta i sina kreditbedömningar för bolån och räknar mest på återbetalningsförmånga utifrån en tillsvidareanställning. Just därför finns det en marknad för aktörer med lite högre räntor men med andra bedömningsgrunder t.ex. Bluestep. Kanske värt att räkna på om det bara är en tillfällig lösning tills du kan skaffa ett ”vanligt” bolån?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag testade både på Swedbank och SBAB men det ser mörkt ut med bolån med dina förutsättningar.

Dina 1,5 kan du använda som kontantinsats men dina inkomster är för låga för amorteringar och räntebetalningar, det finns ingen anställningsform som heter timanställning så jag antar att du jobbar svart eller har en olaglig anställning vid sidan om studierna så den inkomsten kan du förmodligen inte uppge.

 

Du kan ju belåna portföljen för att köpa mer aktier via en värdepapperskredit men du får inga kontanter som du kan plocka ut och konsumera bostad för.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du kan visst ha en timanställning. Det är ju problemet för tex många inom vården där Alltför många är anställda på timme. De kan tom jobba heltid, men förutom otryggheten uppstår även problem med bolån och andra saker som kräver fast anställning. Fult sätt av företagen att spara pengar.

  Sms-jobb kallas de tim-jobb där du inte ens får ett månadsschema, utan tvingas sova m mobilen under kudden. Som på den tiden då hamnarbetarna stod och försökte få jobb varje morgon.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  MartinP
 2. Vit pil

  Reflektion på tidigare kommentar:
  ”Du kan ju belåna portföljen för att köpa mer aktier via en värdepapperskredit men du får inga kontanter som du kan plocka ut och konsumera bostad för.”

  Är detta korrekt? Belåning på en portfölj kan man väl plocka ut i cash och ”göra vad man önskar med”, eller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tobbe
 3. Vit pil

  Jan pratar i något avsnitt om att egentligen är fonder en bättre säkerhet än bostad då banken kan tvinga dig att sälja omedelbart och bara det belopp du ska betala i ränta på lånet. En bostad kan bara säljas hel och processen tar tid.

  Däremot har bankerna minst 7 parametrar som skall uppfyllas, några är:

  15% kontantinsats

  En rimlig månadsbudget där inkomsten räcker till ’allt’ inklusive räntekostnader.

  Klara en ökad ränta, + 5%

  Lånebeloppet får ej överstiga x antal årsinkomster osv osv.

  Är man ’tillräckligt’ förmögen är jag övertygad om att det går att låna med enbart förmögenheten som säkerhet, utan inkomst från arbete.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl Aronsson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-09-14 klockan 18:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂