Kan jag få feedback på min fondportfölj för mitt pensionssparande?
Sök:

Kan jag få feedback på min fondportfölj för mitt pensionssparande?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Andreas

ställde för sedan frågan: Kan jag få feedback på min fondportfölj för mitt pensionssparande?

Hej!

Tack för en mycket bra och informativ sida! Jag lär mig otroligt mycket från att läsa/lyssna på dina inlägg!

Jag är nybörjare på det här med fondsparande. Jag sparar till pensionen varje månad en viss procent utav lönen i fonder. Min fördelning utav fonder i min portfölj ser ut enligt nedan. Jag har ju självklart tittat lite på dina förslag på fondportföljer men har också lite valt min egen väg, rätt eller fel, vet jag inte =)

Nu undrar jag hur jag skall gå vidare, ska jag nöja mig med de fonder jag investerat i? Eller ska jag plocka bort/byta ut någon? Skall jag tänk på något i min fortsatta fördelning utav mitt innehav? Anser du PLUS-fonderderna var något att satsa på? Skall jag komplettera mina global, USA eller Europafonder med någon ytterligare fond? Jag är tacksam för alla tips och råd som du kan ge mig.

Swedbank Robur Acces Global – 35%

Swedbank Robur Access USA – 13%

Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – 9 %

Länsförsäkringar Japan Indexnära – 7%

SPP Aktiefond Europa – 9%

Spiltan Aktiefond Investmentbolag – 13% 

PLUS Småbolag Sverige Indexnära – 7%

PLUS Mikrobolag Sverige Index – 7%

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Andreas!

Jag har själv också jobbat med min fondportfölj senaste året. Nedan några förslag från mig:

Swedbank Access Global – tummen upp. Kanske om du ska dela upp global innehavet på 2 olika index fonder för att minska risken att vara för beroende av en bank. Tex. SPP Global eller Länsförsäkringars motsvarande. Känns bättre för mig åtminstone att inte ha mer än 20% i en fond. Kanske onödigt och mer en känsla.

USA – tycker den är onödig. En global fond har typ redan 40% i USA så då toppar du bara upp på USA ännu mer. Lägg det innehavet in i global istället.

LF Tillväxtmarknad – tummen upp. Jag tycker %andelen ligger rätt.

Japan – inte så säker på Japan. Du blir väldigt beroende av ett land. De har gått bra senaste åren, men långsiktigt tror jag tyvärr inte så mycket på detta underbara land (tips att turista där). Befolkningen kommer att krympa markant närmaste årtiondena så svårt att se hur många företag ska kunna växa annat än på export, men där hårdnar ju konkurrensen från Korea och Kina. Jag hade lagt det i en tillväxtmarknadsfond eller i en Asien fond för att få mer exponering mot andra Asiatiska länder, framförallt Kina.

SPP Europa – har inte den själv men förstår om du på detta sätt vill öka på EU andelen som är ganska låg i en globalfond. Alltså bra om du då tror på Europa. Kolla bara så du har låg avgift.

Spiltan investment bolag – tummen upp. Visst man äger många olika bolag genom några få investmentbolag och jag gillar Spiltan, men jag har kompletterat med SEB Sverige index fond som jag tycker är bredare. Alltså delat upp det innehavet i två Sve fonder. Finlir men en ide.

PLUS Små och Mikro – jättebra om du vill ha högre risk, högre möjlighet och är långsiktig. Var bara beredd på att dessa bolag oftast också går ner mest när det smäller till.

Kanske get lite väl mycket Sverige? 27% i de 3 Sve fonderna. Sverige är ju ändå ett litet flöte på världsmarknaden. Men visst med en SEK som (i min ögon) är undervärderad,  kanske det är bra att ha högre SEK exponering.

En sista tanke … 100% aktier bygger på att du vet (verkligen vet) att du är mycket risktolerant och du har många många år kvar till pensionen (vilket jag antar du har).

Ställ dig frågan om du klarar av att se kontot på -20%, sen -30%, sen -40%, sen -50%, i värsta fall -60% … under ett antal månader, upp till 1-2 år … utan att få panik och plötsligt lägga över allt i lågrisk räntefonder för att sedan hata börsen när uppgången pågår så att du missar det bästa (jag har själv gjort detta).

Om du klarar att se kontot i blodröda siffror under lång tid, fint, kör på 100% aktier. Om inte så bör du skapa en portfölj med 10-40% räntefonder lite beroende på hur långt du har kvar till pension. Titta på Globala barnportföljen och Nybörjarportföljen. Lite missledande namn men de är med 10% resp. 40% ränte-delar.

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Tack för mycket bra och utförlig feedback!

  Har 25-30 år till pension, därav endast aktiefonder, har sneglat lite åt räntefonder för att ha en liten säkerhet, men inte bestämt mig hur jag skall göra ännu. Tips på bra räntefonder?

  Jag har varit inne på och utöka med ytterligare en global, men har inte hittat ett bra komplement till Swedbank, tycker de flesta globalfonder med låg avgift är väldigt lika, blir det inte kaka på kaka då? Men om du säger att SPP eller Länsförsäkringar kan var något så ska jag titta närmare på dem. Min tanke var att ha USA som komplement till min globalfond?

  Jag stod och vägde mellan Japan och Swedbanks Robur Access Asien, men läste mycket gott om Länsförsäkringars Japanfond, därav föll valet på den, men det kanske bör omvärderas?

  SPP Europa, har varit mycket nöjd med denna, tycker det är en bra avgift på den fonden.

  Jag skall se över Sverige, en tanke är att skippa PLUS Mikro. Kanske räcker det med Spiltan och PLUS småbolag?

  Tack för all hjälp!

  /Andreas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 2. Vit pil

  Tips på räntefonder får du i denna artikel:
  https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2018/

  SPP har större exponering mot Tillväxtmarknader än andra globalfonder, så den blir lite annorlunda om man vill komplettera.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin Agorelius

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Andreas,

Jag tycker du har krånglat till det i onödan. Jag har mitt pensionssparande i globala indexfonder. Det är LF Global Indexnära, SPP Aktiefond Global och SEB Etisk Globalindex. I PPM har jag bara AP7 Aktiefond. Jag har sammanräknat pensionspengar på över 1,1 miljon placerat i globala indexfonder och den dyraste har en avgift på 0,40% (endast 44000:-).

Om jag vore dig skulle jag lägga allt i en global indexfond. Mina val är:

Första hand SPP Aktiefond Global A, 0,34% (0,18% via ITP-avtal)
Andra hand LF Global indexnära, 0,22%
Tredje hand SEB Etisk Globalindex, ca 0,40%

SPP:s globala snuddar snart vid 2000 bolag och har ca 10% mot Asien jämfört med LF som bara har ca 2%. En stor skillnad mellan LF och SPP:s globala indexfonder är att LF har mer USA och SPP lite mer Asien.LF har nästan 64% USA. SPP har ca 56% USA.

Jag tycker SPP ger en bra balans mellan allt. Dessutom följer SPP ett bredare index vilket omfattar ca 400 fler bolag.

Det är jättetråkigt, nä skittråkigt, att spara i en fond, men den sammansättning du har är egentligen rätt lik SPP:s globalfond med undantaget Sverige. Jag skulle aldrig lägga så mycket exponerat mot Sverige. Tänk på att ombalansera varje år så du behåller fördelningen. Det momentet slipper du om du endast har en globalfond – den ombalanserar sig själv hela tiden mellan regioner och branscher.

På samma sätt som vi normala människor inte kan förutse marknaden, eller bygga på sikt hållbara aktieportföljer som slår index, så tror jag inte att vi kan bygga bättre fondportföljer med separata regionindexfonder jämfört med en globalfond som följer just ett världsindex. Av den anledningen har jag valt att bara köra globala indexfonder. Jag tror inte din sammansättning slår en globalfond på 10-15 år.

Att lägga in räntedel är bara att glömma om man ska spara till pension och har mer än 10 år kvar – tycker jag.

Alternativ för privatsparande är att göra som jag gjorde till min mamma. Hon har t.ex lagt 2/3 på räntekonto hos SBAB och 1/3 på ISK hos Avanza placerat 100% i SPP Aktiefond Global A.

Eftersom det är ett månatligt pensionssparande vi pratar om så ”spelar det ingen roll” om det sjunker under ett eller två år. Du fyller hela tiden på med friska pengar som köper andelar billigare and guess what, när det vänder så kommer dina andelar öka ordentligt. SPP Aktiefond Global har sedan kraschen 2008 och dippen 2015 ändå levererat ca 7% i avkastning per år de senaste 10 åren givet ett regelbundet sparande.

Å andra sidan, om du hade köpt för 1000:- när fonden startade maj 2000, strax innan IT-bubblan, så hade det tagit ca 7 år innan du hade fått tillbaks den. Du hade räddats en aning av en lång räntefond (AMF t.ex.) i det läget. Nästa dipp kom sommaren 2007. För att få tillbaka samma tusenlapp som du investerade maj 2000 skulle du behöv vänta tills mars 2014. Detta gäller alltså engångsinvestering, men eftersom du månadssparar så blir läget annorlunda. Idag (18 år senare) skulle den vara värd ca 24% mer, alltså mindre än inflationen under samma period. Därför är regelbundet sparande viktigt.

Det skulle gå att simulera de tre alternativen via Morningstar, men det tar nästan en hel dag att mata in. Jag får se om jag får tid att göra det.

De tre jag pratar om är 100/0, 90/10 och 60/40. Jag skulle då använda SPP Aktiefond Global A och AMF Räntefond lång. Spara 1000:- per månad totalt och öka med 1% per år. Start juni 2000.

Logga in hos Pensionsmyndigheten och se hur din statliga pension utvecklats. Du kanske blir positivt överraskad:-)

Hoppas du fick en annan synvinkel.

/Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-30 klockan 06:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.