Kan jag kvitta vinsten mot förlusten?
Sök:

Kan jag kvitta vinsten mot förlusten?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin Schau

ställde för sedan frågan: Kan jag kvitta vinsten mot förlusten?

2007 gjordes denna placering och jag har inte gett den någon uppmärksamhet eftersom jag inte haft intresse. Men nu har jag börjat intressera mig för fonder och vill gärna placera lite av mina sparpengar. Min fråga är om den lilla vinst som finns jämnas ut av förlusten? Blir det något kvar i slutändan? Kanske är det riktigt dåligt att avsluta dessa nu? Jag är inte i behov av pengarna men har bara lust att placera dem i något annat. Tacksam för input!

Värdepapper
Antal
Anskaffningskurs
Anskaffningsvärde
Kurs
Marknadsvärde
Oreal.vinst/förlust
Avkastning

ODIN Global C – SEK
28,98
710,79
20 600,00
323,37
9 371,81
−11 228,19
−54,51 %

East Capital Östeuropa
386,19
53,58
20 693,51
36,80
14 211,97
−6 481,54
−31,32 %

Baring Hong Kong China Fund
2,44
8 859,85
21 635,76
13 441,63
32 824,47
11 188,71
51,71 %

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Totalt sett har du förlorat ca 6500 kr. Om du säljer allt samma år så räknas det skattemässigt som en förlust av kapital. Ifall du har någon annan investering som gått med vinst så kan du passa på att sälja den också så kvittas förlusten du har gjort mot vinsten på den andra investeringen.

Jag tycker inte att du ska vänta med att sälja de här investeringarna. Det riskerar bara att kosta dig ännu mer i förlängningen. Tänk dig den här situationen istället: Om du hade haft pengarna kontant och blir erbjuden att göra denna investeringen idag, hade du då köpt? Om svaret är ”ja” så kan du behålla det du har, men om svaret är tveksamt eller ”nej” så ska du antagligen sälja.

När du behåller en dålig investering i hopp om att den en vacker dag ska hamna på plus, då begår du två misstag:

1. En bättre investering hade kanske gått ännu bättre och tagit dig till plussidan snabbare.

2. Du faller i den logiska tankefällan som kallas för ”sunk cost fallacy”. När vi har gjort en investering i något så är vi mindre benägna att avbryta och byta kurs, trots att en förändring objektivt sett hade varit bättre. Detta gäller inte bara inom finans utan även till exempel jobb, boende, vänner och relationer, prylar vi köpt osv. Du kan läsa några bra exempel här:

https://www.ap7.se/blogg/sunk-cost-fallacy-du-ar-forloraren/

Det är ofta bättre att bita i det sura äpplet och se förlusten som läropengar.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Åhh, älskar Sunk Cost Fallacy, det är ett fantastiskt sätt att förklara hur människan egentligen tänker!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-04 klockan 12:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.