Kan jag lita på P2P-nätverk som Savelend eller Lendify efter Trustbuddy?
Sök:

Kan jag lita på P2P-nätverk som Savelend eller Lendify efter Trustbuddy?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Janos Nordqvist

ställde för sedan frågan: Kan jag lita på P2P-nätverk som Savelend eller Lendify efter Trustbuddy?

Hej Jan och alla andra!

 

Tack för en suverän blogg som hjälper mig att fatta bra och vettiga beslut.

Jag har noterat att du förespråkar Savelend och Lendify. Jag har också konstaterat när jag läser på deras hemsidor att de bara lånar ut pengar till kreditvärdiga individer. Det bör alltså vara individer som, trots att de är kreditvärdiga, inte får lån hos vanliga, etablerade banker. Jag kan förstå situationen, bor själv i ett storstadsområde och vet ju att det är i princip omöjligt, även om du har kapital och hyfsad inkomst, att få låna till boende om du inte har fast anställning.

Är intresserad av att investera i Savelend eller Lendify, men undrar allmänt vad du och ni andra anser om riskerna. Varför kan jag förmoda att dessa nätverk är mer trovärdiga/pålitliga än Trustbuddy?

Tack på förhand!

 

// Janos

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Kan börja med en disclaimer: Jag har själv inte testat någon av tjänsterna du nämner, varken att låna eller att låna ut. Mitt svar är utifrån googlingar. Någon som har testat kan säkert skriva om sina upplevelser av det.

Saker att tänka på med peer-to-peer:
– beskattningen, 30% vilket är högt om man jämför med den ISK-beskattning man blivit van vid
– Du låser pengarna under låneperioden, du kan inte sälja av som du kan med t.ex. fondandelar.
– Självfallet en risk om låntagaren inte skulle betala tillbaka lånet, även om just dessa aktörer har hög andel som faktiskt betalar tillbaka.
– Det finns ingen insättningsgaranti (däremot har Lendify en kreditförlustfond som täcker förluster ifall du sparat via autoinvest hos dem)

Gällande förtroende så är en skillnad mot Trustbuddy att Lendify är godkänt av Finansinspektionen till exempel.

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hur ska man se på att tex. Lendify ser ut att blöda pengar? Jag är ingen företagsekonom men de gör en omsättning på endast 7 milj och förlust på 42 milj. De har visserligen 133 milj i kassa. Skulle ju aldrig investera i ett sånt bolag på börsen så varför lämna över mina pengar under andra omständigheter tänker jag.

  Var nyfiken på att testa men drog öronen år mig när jag såg siffrorna…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Katarina
 2. Vit pil

  Placerar du pengar helt riskfritt idag mot statlig insättningsgaranti är räntan knappt en procent. Givetvis är det så att placerar du pengar i något som skall sex, sju, åtta procent eller mer, så är risken att förlora pengar väldigt mycket högre. När Sverige går på högvarv är risken relativt låg, men när lågkonjunkturen kommer stiger givetvis riskerna.

  Jag säger inte att det är fel att ha en mindre del av sitt sparande i detta, men här om någonsin gäller den gamla klyschan ”Lägg inte alla äggen i samma korg”.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Katarina!

  Lendify har verksamhet i dotterbolagen också, så omsättningen är större. Dock är det inget snack om annat än att bolaget inte går runt.

  Samtidigt är detta inget ovanligt att nystartade verksamheter går med underskott. Utgifterna har en viss förmåga att komma före intäkterna. En viss försiktighet tillrådes alltså även om varningslampan inte lyser helröd.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-08 klockan 13:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.