Kan "krockkudden" haverera?
Sök:

Kan ”krockkudden” haverera?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Magnus

ställde för sedan frågan: Kan ”krockkudden” haverera?

Jan pratar ibland om räntefonder som en krockkudde eller broms i portföljen, och det låter väl vettigt – aktierna går ner, räntorna får upp (eller går iallafall inte ner). Men en grej jag har funderat lite på är om det kan uppstå situation där både aktierna och räntorna i portföljen går ner? Hur sannolik är en sådan situation?

 

Om den är någorlunda sannolik så borde det ju tala lite emot att ha räntefonder. Jämförelsen blir väl att ha en bil där bromsen hela tiden ligger an lite så att bilen inte går så fort som man vill, samtidigt som bromsen inte tar ordentligt alltid när man väl behöver den och krockkudden löser ut lite då den känner för det…

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Ja, räntefonderna kan gå ned samtidigt som aktiefonderna. Men inte lika mycket vilket gör att portföljen som helhet blir mindre volatil. Man ska samtidigt ha i åtanke att olika räntefonder fungerar på olika sätt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Till exempel strävar Lysa efter att endast ha räntefonder som har så lite samvariation som möjligt med aktiefonderna just för att undvika ett scenario som du beskriver. Dessutom vill man ha räntefonder på de marknader där du har aktier vilket Lysa har.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det beror en del på vad det är för räntefonder. Om det handlar om företagsobligationer kan de tappa i en finanskris om företagen helt enkelt inte har råd att betala. Långa räntefonder kan också tappa, i alla fall kortsiktigt, om räntorna stiger, vilket också kan hända i kristider.

Så det är inte helt säkert att räntefonder håller värdet i alla lägen, så det gäller att titta lite närmare på vad det är för typ så man vet vad man kan förvänta sig.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-10 klockan 23:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.